Gari Kaszparov egykori edzője játszott szimultánt Nagymegyeren

2008. augusztus 30. - 13:04 | Sport
A Szlovákiában 1993-tól élő orosz nemzetközi nagymestert, Gennagyij Timoscsenkót látta vendégül egy szimultánra a helyi sakkszakosztály és a Corvin Mátyás Hévízfürdő. Az előre meghirdetett eseményre huszonöt sakkozó jelentkezhetett.

Az előre meghirdetett eseményre huszonöt sakkozó jelentkezhetett, végül huszonheten ültek a táblák mögé, legtöbbjük nagymegyeri volt, de érkeztek a közelebbi településekről is, és akadtak köztük cseh turisták is, akik a jelenleg Nyitrán élő sakkozó ellen játszottak. „Csom Istvánt, magyar nemzetközi nagymestert szerettük volna vendégül látni, de más elfoglaltsága miatt nem tudott jönni, így került a látószögünkbe Timoscsenko, akit a dunaszerdahelyi Milan Ráchela segítségével tudtunk meghívni erre a szimultánra” – mondta Cséfalvay István, a nagymegyeri sakkszakosztály elnöke, egyben az esemény főszervezője.

 Az 1949-ben született Gennagyij Timoscsenko a világhírű Botvinyik-féle sakkiskola tanulója volt, az ottani élvonalhoz tartozott, 1980-tól jegyzik nemzetközi nagymesterként, a legtöbb Élő-ponttal 1993 rendelkezett (2540 pont), majd 1982 és 1986 között a zseniális Gari Kaszparov edzője és szekundása volt.

A szimultán kezdete előtt kérdeztük őt az ún. amatőr és profi sakkozók közti különbségekről, melyre azt felelte: „Erről órákig lehetne beszélni, a különbség röviden: ég és föld”. A nagymegyeri partikat mindegyik táblán világossal kezdte a d2d4 lépéssel, végül nem talált legyőzőre, a 27 játszmájából huszonhatot nyert meg, és egyszer döntetlenezett. Évente körülbelül háromszor, négyszer játszik szimultánt, ahogy ő mondja nem a győzelem a fontos. Inkább a sakk nagyon jó reklámjaként értelmezi ezeket a találkozókat Gennagyij Timoscsenko, aki jelenleg a szlovák ifjúsági válogatott sakkozókat is irányítja.                 

Kovács Zoltán