Pozitív két olimpiai érmes kalapácsvető doppingtesztje

2008. szeptember 6. - 10:52 | Sport
Pozitív lett a két olimpiai érmes fehérorosz kalapácsvető doppingtesztje, a sportolók versenyjogát átmenetileg felfüggesztik - mondta péntek este Brüsszelben a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke.

A NOB vizsgálatot folytat az ügyben, fegyelmi testülete a hónap végén ül össze. A fehérorosz atlétikai szövetség korábban közölte: a két atléta visszautasítja a vádakat.

"Tesztelték őket és pozitív lett. A és B tesztet is végeztek" - fogalmazott Lamine Diack, az IAAF elnöke az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva.

"Az IAAF számára ez egyértelmű. Felfüggesztés következik" - mondta Diack. Az ügy most a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) előtt van - tette hozzá.

A két belorusz atlétától, az ezüstérmes Vagyim Gyevjatovszkijtól és a bronzérmes Ivan Tyihontól az augusztus 17-i pekingi döntő után vettek mintát, amelyben túl magas volt a tesztoszteronszint. A magyar szövetség (MASZ) korábban nem hivatalos, ám számára megbízható forrásból úgy értesült, hogy az A próba mindkét versenyző esetében pozitív lett. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatója akkor az MTI-nek elmondta: tesztoszteronnal történő lebukás esetén minden esetben szükség van időigényes, úgynevezett izotópos (IRMS) vizsgálatra, hogy kiderüljön: kívülről került-e a versenyző szervezetébe a tiltott szer, vagy pedig biológiai okai vannak a normálistól eltérő, magas értéknek. Utóbbi esetben további - a korábbi vizsgálatokhoz kapcsolódó - összehasonlító elemzéseket kell végezni. Ha kívülről került a tesztoszteron a szervezetbe, akkor egyértelműsíthető a csalás.

Az olimpiai negyedik helyről az ezüstérmes pozícióba léphet előre a kalapácsvető Pars Krisztián, amennyiben Gyevjatovszkijt, illetve Tyihont doppingvétség miatt kizárják.

(MTI)