Tíz évet is kaphat Schumacher exmenedzsere?

2008. szeptember 25. - 09:10 | Sport
A koblenzi ügyészség hűtlen kezeléssel vádolja Willi Webert, a hétszeres Forma-1-es világbajnok Michael Schumacher volt menedzserét.

2005 októberében az ügyészségi nyomozók tizenöt irodában, és magánlakásban tartottak házkutatást, így Weber Stuttgart-Degerloch-i irodáját is átvizsgálták. A nyomozás azóta folyik, nemrég vádat is emeltek a német üzletember ellen.

A nyomozás tárgya a licenciában gyártott termékek (sapkák, pólók, ingek, plüssállatok stb.) forgalmazása. Az engedély az 1996-ban alapított Pole Position Marketing (PPM) tulajdonában volt, amelyben Weber üzlettársként volt feltüntetve. A stuttgarti bírók ugyanakkor azt feltételezik, hogy az üzletvezetői teendőket is ő látta el. (habár papíron egy hölgy volt az üzletvezető)

A PPM 2001-ben csak rövid időszakokra kapott engedélyt a nevezett termékek forgalmazására. Az új szerződéseket már a 2002-ben létrehozott Kft. írta alá. A PPM 2004-es csődjét is ennek tudják be.

A vád szerint Weber három társával szándékosan jutatta csődbe a vállalkozást, hogy ne kelljen kiegyenlíteni a számlákat. A kárt 2,1 millió euróra becsülik.

A PPM leányvállalatát (Pole Position Merchandising - Dierdorf) már 2001-ben felszámolták. A Dierdorf-i cég ezt megelőzően 1,19 millió eurót utalt a  PPM-nek, holott ez a vállalkozás is el volt adósodva. Ezzel hatalmas károkat okoztak a hitelezőknek. Weber tagadja a vádakat.

Weber akár tíz év börtönbüntetést is kaphat. A 66 éves üzletember ügyét - amelynek nincs köze a német pilótához - szeptember 29-én tárgyalja a bíróság, Weber úgy érzi, le akarják járatni, és azon gondolkozik, hogy elhagyja Németországot.

"Negyven éve vagyok becsületes adófizető, több millió eurót átutaltam az állam részére, ha nem bánnak velem tisztességesen, az is elképzelhető, hogy elhagyom Németországot - mondta Weber a Bunte című magazinnak. - Úgy érzem, néhányan nagyon irigyek arra, amit elértem. Még senki sem bizonyított rám semmit, mégis úgy bánnak velem, mintha közveszélyes bűnöző lennék."

Formula.hu/MTI/para