Mikóczy Zoltán: Az év lóversenye Párizsban

2008. október 2. - 10:57 | Sport
Vasárnap rendezik meg az év egyik legrangosabb lóversenyét, amelyen Mikóczy Zoltán paripája, az Overdose is indul.

 

Vasárnap, október 5-én  rendezik meg a Párizs elővárosában, Chantillyban a Világkupát, hivatalosan a Prix de l´Abbaye de Longchampot, amely a GR 1 minősítésű, tehát a legrangosabb kategóriájú lovasrendezvény. A 250 ezer eurós díjazású, ezerméteres sprintszámban a világ legjobb hároméves telivér paripái állnak rajthoz. A leghíresebb angol fogadóirodák oddsai szerint a hazai Marchand d´Or, az angol Fleeting Spirit, a dél-afrikai National Colour és a csallóközi Mikóczy Zoltán paripája, Steel Center Hungary Racing Team istállójába tartozó Overdose a legesélyesebb.

A kispakai származású, Dunaszerdahelyen élő és Magyarországon is vállalkozó tulajdonost már a verseny színhelyén hívtuk fel.

„Egyelőre minden a legnagyobb rendben. csupán Overdose szállításával akadt némi gond, ugyanis az eddiginél jobb szállítóeszközt rendeltem neki, amely jóval tágasabb, mondhatni, komfortosabb. Ám a lovam nyugtalankodott, érezhetően ragaszkodott az eddigi járműhöz, ezért csak Budapesttől Vágsellyéig maradt az újban. Aztán visszakerült a megszokotthoz, s megnyugodott. Baden-Badenben éjszakázott a különítmény, a szerda éjjelt pedig már a verseny helyszínén töltötték. Ezúttal is a vajdasági származású, jelenleg Ausztriában élő, többnyire Németországban vesenyző Andreas Suborics ül majd a nyeregben, aki jól ismeri és többször is győzelemre vezette a lovamat. Az itteni szaklapok és a fogadóirodák napról napra több esélyt adnak a lovamnak, én azonban elégedett leszek, ha ebben a parádés mezőnyben az első öt között végez“ – nyilatkozta a Paraméternek Mikóczy Zoltán.

Közölte azt is, hogy a lovát meghívták a Honkongi Kupára is. „Egyelőre a párizsi versenyre összpontosítunk, aztán foglalkozunk majd az újabb megtisztelő ajánlattal, és azzal, hogy mennyi az esélye annak, hogy a telivérem viszonylag nyugodtan viseli el a repülőutat. De mindez csak a jövő héttől lesz időszerű – tette hozzá.

Az Overdose idén lett világhírű. Eddig tízszer állt rajthoz, s minden alkalommal győzött. Nem csoda, hogy a visszafogottságáról ismert német szaklap a Sport-Welt is azt írta, hogy új magyar csodaló született, Imperial és Kincsem méltó utóda.

Idén májusban Mikóczy Zoltán a Paraméternek idézte fel a ma már közszájon forgó történetet:

„2006 novemberében a híres angliai árverésre, Newmarketbe utaztam. Korábban eléggé túlköltekeztem, ezért semmiképpen sem akarta újabb paripát vásárolni. Ám felvezettek egy nevesincs, szép alkatú, angol tenyésztésű csikót. Nevetséges árat, 1500 guineast, ami csaknem ugyanannyi fontot -- nem egészen háromezer eurót ér --  kértek érte. Ösztönösen felemeltem a kezem, s kétezret, vagyis valamivel több mint háromezer eurónak megfelelő összeget ajánlottam fel érte.Többet senki sem kínált. Barátomhoz, Ribárszki Sándor idomárhoz került a telivér csikó. Kisebbik leányom, a tizenhét éves Lilla keresztelte el az Overdose névre. Tavaly óta minden versenyt megnyert. Annyira megnőtt az ázsiója, hogy neves francia, angol és amerikai futtatók immár három millió eurót kínálnak érte. De a ló legalábbis egyelőre semmi pénzért sem eladó” – nyilatkozta Mikóczy Zoltán, aki most ezt a véleményét ismét megerősítette.