Olimpia 2016: tovább izmosodott a tokiói pályázat

2009. január 17. - 15:03 | Sport
Újabb tetemes, 1,1 milliárd amerikai dollárnak megfelelő összeget szavazott meg a tokiói városvezetés a 2016-os nyári olimpia megrendezéséért tevékenykedő helyi pályázati bizottságnak.

A testület vezetői szerint a japán főváros van a legkedvezőbb helyzetben ahhoz, hogy kilábaljon a pénzügyi és gazdasági válságból, ebből fakadóan pedig ahhoz is, hogy házigazdája legyen a hét év múlva esedékes játékoknak.

Jelenleg 4,4 milliárd dollárnak megfelelő yen áll a japánok rendelkezésére, így korántsem tűnik megalapozatlannak Takaja Maszanori kommunikációs vezető kijelentése, miszerint a tokiói pályázatnak nincsenek pénzügyi gondjai.

"Éppen az az egyik erősségünk, hogy még az általános lejtmenetben is több mint négymilliárd dollár van a kezünkben. A költségvetéssel biztosan nem lesz gondunk" - tette hozzá.

Tokió, amely 1964-ben már volt házigazdája nyári olimpiának, Chicagóval, Madriddal és Rio de Janeiróval verseng a rendezési jogért.

A városoknak februárig kell beküldeniük részletes pályázati anyagukat, majd következik a szemlebizottság látogatása. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2009. október 2-án, Koppenhágában dönt a helyszínről.