A szlovák futballdiplomácia nagy sikere

2009. március 26. - 09:11 | Sport
Szerdán a koppenhágai Bella Kongresszusi Központban rendezték meg az UEFA XXXIII. kongresszusát, amelynek legfontosabb napirendi pontja a végrehajtó bizottság tisztújítása volt.

A szervezet 16 fősre bővített legfelsőbb vezető testületébe kilenc tag került be, közülük heten első ízben lettek tagjai a bizottságnak. Négy évre kapott megbízatást a ciprusi Mariosz N. Lefkaritisz ötven szavazattal, a német Theo Zwanziger (47), az olasz Giancarlo Abete (45), az angol Geoffrey Tompson (43), a dán Allan Hansen (40), a szlovák František Laurinec (36), a holland Michael van Praag (34), az izraeli Abraham Luzon (28). Kilencedikként, kétéves időtartamra a litván Liutaurasz Varanavicius került be a vezető testületbe. Geoffrey Tompson és Mariosz N. Lefkaritisz kivételével a bizottság minden tagja „újoncként“ került be a testületbe.

A kongresszuson Michel Platini, az UEFA elnöke, valamint a végrehajtó bizottság tagjai beszámoltak az elmúlt egy év munkájáról, majd a szövetség különböző testületeinek elnökei összegezték a 2008-as év számottevő eseményeit. Elhangzott, hogy a vb-döntősök létszámát az eddigihez viszonyítva a jövőben kettővel többre, azaz 16-ra növelik, s a 2016 Eb 24 csapatos, négyhetes torna lesz.

Gazdasági kérdések is szóba kerültek: a 2007/2008-as pénzügyi év kitűnő eredménnyel zárult, a szervezet auditált adózás utáni mérlege 235,6 millió euró! A 2009/2010-es költségvetés elfogadása mellett már a következő öt évre tervezett stratégia sarokpontjait illetően is állást foglaltak az európai futballvezetők.

A legutóbbi UEFA-konresszus óta eltelt időben sajnos a kontinens futballjának számos nagy alakja hunyt el, köztük Illovszky Rudolf. Róla is megemlékeztek a tanácskozás résztvevői.

(lel)

Címkék: kongresszus, UEFA