F1 Kínai Nagydíj: Vettel esős sikere

2009. április 19. - 11:15 | Sport
Sebastian Vettel, a Red Bull német pilótája nyerte vasárnap a Forma-1-es Kínai Nagydíjat.

A második helyen csapattársa, az ausztrál Mark Webber végzett, míg a harmadik a pontversenyben éllovas brit Jenson Button (Brawn GP) lett.

A 21 esztendős Vettel idei első, pályafutása második futamgyőzelmét szerezte meg Sanghajban. A német pilótát tavaly a monzai olasz GP-n - szintén esős viadalon - intették le először elsőként.

Az 56 körös versenyen végig esett az eső, ezért a pilóták a biztonsági autó mögött kezdték meg a száguldást. Vettel az első rajtkockából indult és csak a boxlátogatások alatt vesztette el vezető pozícióját. A Red Bull-istálló ezzel történetének első GP-diadalát könyvelhette el.

A vb-címvédő Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) a hatodik, pontszerző helyen zárt, míg a 2007-ben világbajnok Kimi Ra:ikkönen (Ferrari) csak a 10. lett. A másik ferraris versenyző, a brazil Felipe Massa 35 körrel a leintés előtt műszaki hiba miatt feladta a viadalt.

Szakadó esőben kezdődött meg a futam, ezért a versenyzők a biztonsági autó mögött tették meg az első nyolc kört. A "valódi" rajt után Vettel haladt az élen, mögötte Webber és a Brawn GP két versenyzője, a brazil Rubens Barrichello, valamint Button robogott. A spanyol Fernando Alonso (Renault), aki a második rajtkockát szerezte meg a kvalifikáción - kényszerűségből - benzint vételezett még a Safety Car alatt, ezért visszacsúszott az utolsó pozícióba.

A tizedik körben a vizes pályán több autó is megcsúszott, de baleset nem történt: az élen változatlan volt a sorrend.

Webber a 14. körben , Vettel pedig eggyel később látogatott először a boxutcába benzinért, így - időlegesen - az utóbbi két futamon győztes Button volt az első, Barrichello pedig a második.

A 18. körben a lengyel Robert Kubica (BMW-Sauber) hátulról belerohant az olasz Jarno Trulli Toyotájába, és a pályára került törmelék miatt ismét beküldték a biztonsági autót. Kubica folytatta a versenyt, Trulli autója azonban annyira összetört, hogy kénytelen volt befejezni a futamot. Massa Ferrarija 35 körrel a leintés előtt leállt, így a tavaly vb-második brazil pilóta számára befejeződött a sanghaji kaland.

A Safety Car távozása után - még 34 kör - Vettel, Button, Webber, Hamilton száguldott az élen. 

A versenyben vezető Vettel a 36., Webber pedig három körrel később vételezett üzemanyagot, Button pedig 14 körrel a zárás előtt járt a boxutcában.

Tíz körrel a leintés előtt a német pilóta már 16 mp-cel vezetett Webber előtt, míg Button hátránya már több mint fél perc volt.

A hajrában már nem változott a sorrend az élen.

(MTI)