Balogh Gábor öttusázó visszavonul

2009. május 27. - 19:01 | Sport
Az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok sportember sajtótájékoztatón jelentette be, hogy felhagy az élsporttal. „Pályafutásom véget ért, döntésem nem visszavonható” – mondta Balogh Gábor szerdán azon a budapesti összejövetelen, amelyen támogatóitól edzőitől, sporttársaitól, illetve a sajtó munkatársaitól búcsúzott 23 év öttusázással eltöltött év lezárásaként.

A 32 esztendős Balogh utánpótlássikereket követően, a 90-es évek végén robbant be a nemzetközi felnőtt élmezőnybe, első átütő sikerét az 1999-es budapesti világbajnokságon érte el azzal, hogy egyéniben, csapatban és váltóban is aranyérmet szerzett. Ez után néhány évig sorozatban szállította a kimagasló eredményeket: 2001-ben, Millfieldben kiélezett párharcban bizonyult megint csak a világ legjobbjának, éppen egy másik magyart, Horváth Viktort megelőzve, egy évvel korábban, Sydneyben pedig az olimpiai dobogó második fokára állhatott fel, akárcsak néhány hónappal korábban a pesarói vb-n.

Az athéni játékokon nem sikerült dobogóra állnia, nyolcadik lett, Pekingben pedig egyáltalán nem jött ki neki a lépés, csupán a 26. helyen végzett, többek között azért, mert leesett a lóról, ami egyébként nagyon ritkán fordult elő vele.

(lel)


Címkék: Balog Gábor, öttusa