BL-döntő: Őrült ünneplés - 134 őrizetes, 153 sérült, egy halott

2009. május 28. - 12:19 | Sport
A Barcelona 2-0-s sikerével zárult, szerda esti labdarúgó BL-döntő után Katalóniában kitört eufóriaáradat negatív következményekkel is járt: az örömünnepek elvadult résztvevői közül a rendfenntartók 134 embert előállítottak, az utcai csatározásokban 153-an megsebesültek, egy Barca-szurkoló pedig meghalt.

A csütörtök délelőtti rendőrségi gyorsmérleg szerint mintegy százezren ünnepelték még hajnali két órakor is a katalán főváros legkülönbözőbb pontjain a Manchester United fölött aratott futballdiadalt, s a nem pusztán az örömtől ittas drukkerek egy része boldogságérzését vandál cselekményekben is megpróbálta levezetni. Erőszakos megmozdulásokra akadt példa Barcelonán kívül olyan katalóniai helységekben is, mint Lleida, Tarragona, Girona, Granellers és Igualada. A 134 őrizetes közül 119 barcelonai, az összesen 153 sérült közül 23-at kellett kórházba szállítani. Ugyancsak orvosi segítségre szorult 89 rendőr, kettő súlyos sérülést szenvedett a fején és a kezén.

A legsúlyosabb összetűzés Barcelona belvárosában volt hajnalban, s akkor tört ki, amikor szélsőséges drukkerek - mintegy százan - a legkülönbözőbb tárgyakkal kezdték el dobálni a rendfenntartókat.

Egy halottja is volt a BL-döntőnek: a mérkőzést egy, a Barcelonához közeli Martorell egyik lokáljában, baráti körben, tévén néző Barca-szurkolóval szívroham végzett.

MTI/para