Fradi-Hertha-meccs - Nemzetközi futballbotrány

2009. július 16. - 09:18 | Sport
Komoly, nemzetközi visszhangot kiváltó botrány előzi meg a magyar futballszezon rajtját, ugyanis a keddi Ferencváros-Hertha BSC felkészülési mérkőzésen magyar huligánok bántalmazták a vendégszurkolókat.

A német sajtó nagy terjedelemben foglalkozik a történtekkel, amely miatt a Hertha BSC hivatalos levélben tiltakozik a magyar szövetségnél és a Ferencvárosnál. Michael Preetz, a Hertha menedzsere azt mondta a Bildnek, a félidőben kérték a szervezőket, hogy a rendőrségi erők avatkozzanak be, de a hatóságiak továbbra is a stadion előtt várakoztak ahelyett, hogy a rend helyreállítása és a randalírozók megfékezése érdekében bármit is tett volna.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerda délután közölte: mivel a szervező nem kötött szerződést a BRFK-val, ezért a rendőrök kizárólag a mérkőzés külső biztosítását végezték, a stadionon belüli rend fenntartását az FTC által szerződtetett biztonsági szolgálat látta el. "A mérkőzés ideje alatt a biztonsági szolgálat nem jelzett olyan rendkívüli eseményt, amely a külső biztosításban résztvevő rendőri erők stadionon belüli beavatkozását indokolttá tette volna" - szögezte le a rendőrség.

Váradi Mátyás, a Ferencváros sajtófőnöke az MTI érdeklődésére elmondta: ezen a találkozón még nem a klub saját, nemrég alapított biztonsági szolgálata őrizte a rendet, az csak az első hazai bajnoki mérkőzésen fog debütálni. Ezúttal egy másik cég teljesített szolgálatot, amely először dolgozott az Albert Stadionban, így nem rendelkezett kellő helyismerettel. Váradi hozzátette: a klubon belül már vizsgálják a történteket, de természetesen a Ferencvárosnak vállalnia kell az erkölcsi felelősséget. Az MLSZ sajtófőnöke, Serényi Péter úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy ha megérkezik a berliniek panasza, akkor az alapján kezdeményez fegyelmi eljárást a szövetség, ha ilyen nem érkezik, akkor pedig hivatalból, mert minden magyarországi mérkőzés az MLSZ-hez tartozik.

A beszámolók szerint a meccs előtt mintegy 70 magyar "zavarkeltő" rátámadt a Hertha szurkolóira, akik közül hárman szenvedtek sérülést. A berlini klub tájékoztatása alapján egyiküknek egy üvegpalack felsértette a homlokát, az erősen vérző sebet a csapatorvos varrta össze, másikuk orrtörést szenvedett, a harmadiknak pedig egy ujja tört el.

A találkozó alatt sem volt zavartalan a rend, ugyanis a hazai ultrák a stadionban "Heil Hitler" és "Sieg Heil" kiabálással provokálták a berlini híveket, majd megpróbáltak betörni a szektorukba, sőt, később a sajtótribün előtt is felbukkantak. A 2-0-ás Hertha-sikerrel zárult meccset követően a németek kísérettel hajtottak a repülőtérre, majd Grazon keresztül még az éjjel visszatértek stegersbachi edzőtáborukba.

MTI