A brazil sportállamtitkár is megdícsérte Massa magyar megmentőit

2009. augusztus 17. - 13:14 | Sport

A köszönet jeleként elismeréseket adtak át hétfőn Budapesten azoknak a magyar szakembereknek, akik részt vettek Felipe Massa július 25-edikei balesete után a brazil Forma-1-es pilóta mentésében, gyógyításában és ápolásában.

A Ferrari versenyzője a Magyar Nagydíj időmérő edzésén szenvedett súlyos koponyasérülést, miután fejen találta a szintén brazil Rubens Barrichello autójáról leszakadt acélrugó, és kocsijával 190 km/órás sebességgel a gumifalnak csapódott. Koponyatöréssel szállították az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) Papp Károly utcai intézményének intenzív osztályára, ahol még aznap megoperálták. A 28 esztendős versenyzőt augusztus 3-án engedték haza.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum épületében rendezett hétfői ünnepségen jelen volt többek között Szekeres Imre honvédelmi, Székely Tamás egészségügyi miniszter és Ricardo Leyser Goncalves, a brazil sportminisztérium államtitkára, valamint Brazília nagykövete is.

Goncalves beszédében úgy fogalmazott: a brazil nép köszönetét is elhozta, majd emlékeztetett Ayrton Senna tragédiájára, amelyre Massa sokkoló balesete emlékeztette a brazilokat.

"Hála a Magyar Nagydíj szervezőinek és a magyar állam segítségének, de elsősorban a szakmai hozzáértésnek, boldog fejezettel zárult egy rossz történet" - mondta a brazil sportállamtitkár.

Elismerésben részesült többek között Bazsó Péter, az ÁEK orvos-igazgatója, Zsíros Lajos orvos ezredes, főorvos, a Magyar Honvédség fősebésze, Grósz Andor professzor, a kórház katonai főigazgató-helyettese, Veres Róbert, az ÁEK idegsebészeti osztály osztályvezető főorvosa és Szilvásy István, a kórház főigazgatója, illetve Massa ápolásában közvetlen résztvevő további orvosok, szakápolók, valamint a Magyar Nagydíjon közreműködők.

Az elismerések átadása után felolvasták Massának és Bernie Ecclestone-nak, az F1 jogtulajdonosának a köszönő levelét.

mti/para