Berlin 2009: Hozzátartozói állítják, hogy Semenya nő

2009. augusztus 20. - 17:49 | Sport
A berlini atlétikai világbajnokságon 800 méteren győztes Caster Semenya családja állítja, hogy a dél-afrikaiak új nemzeti büszkesége nő.

Arra reagálva nyilatkozott erről az apja és a nagyanyja, hogy szerdán a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) információkat kért róla dél-afrikai tagszövetségétől. Semenyával kapcsolatban férfias külseje, illetve mély hangja miatt felmerült a gyanú, hogy esetleg hermafrodita.

"Ő az én kislányom, és soha nem kételkedtem nőiségében. Ő nő, s ezt akár milliószor is megismételhetem" - idézte a szerdán győztes 18 éves futó apját a dél-afrikai The Sowetan című lap.

A 80 éves nagymama a The Times-nak arról beszélt, hogy elsőéves testnevelési főiskolás unokáját mindig is kigúnyolták férfias külseje miatt, és azért, mert egyedüli nőként tagja volt a helyi futballcsapatnak.

"Engem ez nem nagyon zavar, mert én tudom, hogy ő nő, én neveltem fel" - közölte a falujában elért nagymama. - Az előfutam után felhívott engem, és azt mondta: +azt hiszik, hogy férfi vagyok+. Mit tehetek, ha férfinak vélik, mikor pedig nem az. Isten adta neki ezt a külsőt" - tette hozzá.

A dél-afrikai lapok kiálltak Semenya mellett, akárcsak edzője, Michael Seme, illetve Gideon Sam, a helyi olimpiai bizottság elnöke.

(MTI)