A DVSC siker visszhangja

2009. augusztus 26. - 13:17 | Sport
Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke és Erwin Koeman, a magyar válogatott holland szövetségi kapitánya szerint a város- és a klubvezetés, valamint a futballisták közös munkájának köszönhető, hogy a Debrecen kedd este bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

"Csak gratulálni tudok a DVSC-nek, úgy gondolom, hogy nem kell részleteznünk, mit jelent ez a siker a magyar futball számára" - mondta Kisteleki. Az MLSZ elnöke hozzátette: megfelelő együttműködés, a város, a klub és a játékosok közös munkája nélkül nem sikerülhetett volna a hajdúsági együttesnek ez a bravúr.

Erwin Koeman szerint a Debrecen továbbjutása az egész magyar futballéletre pozitív hatással lesz, s ezt már a keddi mérkőzésen is érezni lehetett, hiszen több, mint 30 ezer néző buzdította a futballistákat a Puskás Ferenc Stadionban.

"Nagyon élveztem a mérkőzést, jó volt látni a teltházas stadiont, a rengeteg szurkolót. Véleményem szerint a DVSC teljesen megérdemelten jutott tovább, hiszen három selejtezőkörön is túljutott. Ezúton is szeretnék gratulálni a városnak, a klubnak, a játékosoknak. Kíváncsian várom a csütörtöki sorsolást."

Hatalmas akaraterő, csodálatos gólok és egy kis szerencse - ezek kellettek a keddi, Levszki Szófia elleni sikerhez Herczeg András, a labdarúgó Bajnokok Ligája főtáblájára jutott DVSC-TEVA klubmenedzsere szerint.

"Az igazat megvallva, a kinti teljesítményünk nagyszerű volt, többet birtokoltuk a labdát, mint most hazai pályán - idézte a klub honlapja a szakembert. - Sokkal több kapura lövésünk volt. Most játékban nem nyújtottunk annyit, de más volt az alaphelyzet, a játékosok kevésbé merték fölvállalni az előre játékot, tudat alatt ott volt bennük, hogy őrizzék az előnyt."

A magyar bajnok edzői stábját vezető tréner szerint a Puskás Ferenc Stadionban rendezett keddi visszavágón a bolgár együttes bizonyította, hogy jó erőkből áll, s az első félidőben rá is kényszerítette akaratát alakulatára, amely azonban más helyzetben is volt, mint az első meccsen, mert ezúttal előnyben futballozott, méghozzá nagyon racionálisan.
A debreceniek több statisztikai mutatóban elmaradtak riválisuktól, sokkal kevesebbet birtokolták a labdát, a kapura lövések, s a szögletek számában sem vették fel a versenyt, ám a mérkőzés góljait - Varga József és Rudolf Gergely révén - ők szerezték.

"Az első félidőben nagy nyomást gyakorolt ránk a Levszki - mondta a meccs talán legjobbja, Varga József a lefújás után. - El kell ismerni, a bolgárok ezúttal szervezettebben játszottak, de a két meccs alapján megérdemeltük a továbbjutást. Élmény volt ilyen közönség előtt játszani."

Bodnár László, a párharc előtt szerződtetett válogatott hátvéd szintén boldogan értékelt:
"Nagyon kemény meccs volt, az első 45 percben akadtak gondjaink, de szerencsére átvészeltük a nehéz időszakot. A Levszki érezhetően nem adta fel még a visszavágó előtt, ezúttal jobban is játszott, s így még nagyobb siker, hogy ismét legyőztük a bolgárokat. Mindegy, hogy a folytatásban mely csapatokat kapjuk, remélem, méltó ellenfelei leszünk bármelyik csapatnak."

A Debrecen második magyar csapatként jutott el a BL-főtáblájára, s a sorsoláson a negyedik "kalapból" húzzák majd ki a nevét Monte-Carlóban, a pénteki Szuperkupa-mérkőzés előestéjén.
"Nem rajtunk múlik, milyen ellenfeleket kapunk, felesleges is találgatni - mondta Herczeg András a lehetséges, vagy esetleg általa vágyott csapatok nevének firtatásakor. - Biztos vagyok benne, hogy mindegyik mérkőzés csodálatos élmény lesz. Nagyon komoly, európai hírű csapatokkal találkozunk, a mieink klasszis játékosok ellen lépnek majd pályára, ez önmagában fantasztikus lesz a számunkra."

mti/para