BL - A Debrecen megizzasztotta a Liverpoolt

2009. szeptember 17. - 10:48 | Sport
A Liverpool-Debrecen szerdai labdarúgó Bajnokok Ligája csoportmérkőzést követően az angol lapok egybehangzó véleménye szerint a magyar csapat ellen alaposan megszenvedett a sorozat ötszörös győztese, amely az 1-0-lal 100. alkalommal diadalmaskodott a legrangosabb európai kupasorozatban.

A The Independent tudósítása "Kuyt mentette meg a Vörösöket" címmel olvasható, a cikk írója szerint a Debrecen kemény ellenfél volt, Rafael Benítez szavait idézve ez azonban korántsem volt meglepő, hiszen ha egy kiscsapat eljut a BL-ig, az foggal-körömmel harcol. A lap szerint a magyarok az első félidőben Czvitkovics Péter lövésénél jártak a legközelebb a gólhoz.

A The Sun szintén a győztes gólt szerző Kuytot élteti és továbbra is remek húzásnak tartja Beníteztől - aki 300. liverpooli mérkőzésén ült a kispadon -, hogy befejező csatárként számít a holland válogatott támadóra.

A Daily Star szerint "Kuyt szárnyalt, ám a többi liverpooli sztár nem tudott csillogni", míg a Daily Mirror hasábjain ez olvasható: "Kuyt mentette meg az európai jubileumot". Utóbbi napilap, egyedüliként a magyar játékosokat is osztályozta, amiből kiderült, hogy a két csapat között valóban kis különbség.

A Daily Mirror osztályzatai:

FC Liverpool: Pepe Reina 7 - Glen Johnson 6, Jamie Carragher 7, Martin Skrtel 6, Emiliano Insúa 6 - Josszi Benajun 6 (Javier Mascherano, 88.), Steven Gerrard 7, Lucas Leiva 6, Albert Riera 6 (Ryan Babel, 80.) - Dirk Kuyt 8 (Fábio Aurélio, 90.), Fernando Torres 7

Debrecen: Vukasin Poleksic 7 - Bodnár László 6, Komlósi Ádám 7, Mészáros Norbert 7, Fodor Marcell 6 - Luís Ramos 6 (Laczkó Zsolt, 67.) - Czvitkovics Péter 6, Kiss Zoltán 5, Leandro 7, Szakály Péter 6 (Feczesin Róbert, 79.)- Adamo Coulibaly 6

A cserejátékosok nem kaptak osztályzatot.

Noha kikapott, mégis jól sikerült a Debrecen történetének első labdarúgó Bajnokok Ligája mérkőzése, ugyanis a magyar bajnok az Anfield Roadon megszorongatta az ötszörös győztes Liverpoolt, amely végül 1-0-ra nyert.

"Túlzás lenne azt mondani, hogy örülök az eredménynek, de azért mégiscsak egy gólt kapni az Anfield Roadon az egy óriási dolog" - értékelte a történteket Kiss Zoltán csapatkapitány. "Azt, hogy hány százalékon pörgött a Liverpool, nem tudom, hiszen nincsen viszonyítási alapom, ugyanakkor azt gondolom, a Lyon elleni mérkőzés jóval nehezebb lesz. Nem mertünk nagyon kitámadni, nehogy túl nagy területük legyen".

A találkozón eltiltása miatt nem léphetett pályára a selejtezősorozatban három gólt is szerző Varga József, így ő csak nézőként szurkolhatott társainak: "Nem mondhatnám, hogy csalódott vagyok, hiszen ha a meccs képét nézzük, azért egy góllal jobb volt a Liverpool. Nehéz volt kintről végignézni a mérkőzést, de remekül teljesített a csapat. Lehet, hogy kívülről úgy tűnt, nem veszi teljesen komolyan a találkozót a Liverpool, de szerintem ez elképzelhetetlen, hiszen az könnyen a visszájára sülhetett volna el még egy ilyen nagy csapatnál is. Néha kicsit bátortalanok voltunk, de amikor elvállaltuk a futásokat és a passzokat, rögtön feljavultunk." Az összecsapást a holland Dirk Kuyt döntötte el, a DVSC-TEVA egyik legnagyobb helyzetét pedig Adamo Coulibaly hagyta ki: "Reina nagyon jól jött ki, nagyon nehéz volt ellőni a labdát. Ma csak harcolni tudtam, két támadóval természetesen kicsivel könnyebb dolgom van, a Lyon ellen már győzni szeretnénk, de természetesen a pontszerzés is jó lenne."

A csapatban a legtöbb BL-rutinnal Bodnár László rendelkezik, véleménye szerint is jól helytállt az együttes: "Négy évig voltam a Dinamo Kijevben, szóval én már játszottam a Bajnokok Ligájában, mondtam is a többieknek, hogy ez bizony más lesz, sokkal gyorsabb lesz a játék, mint otthon egy bajnokin. Úgy érzem, nagyon pozitívan jöttünk ki ebből a mai mérkőzésből. Külön motiváció számomra, ha ilyen játékosok ellen léphetek pályára, az lenne persze az igazi, ha ez hétről hétre így menne. A Lyon elleni találkozó szerintem sokkal nehezebb lesz, egységesebbnek tűnik. Ez a mai Liverpool bevallom, engem kicsit meglepett, azt hittem, jobban odaszegeznek minket majd a kapu elé."

Laczkó Zsolt csereként lépett pályára, több jó megoldása is volt: "Nehéz volt csereként beszállni, hiszen a Liverpool egy fantasztikus csapat, de megpróbáltam tenni a dolgomat. Úgy gondolom, ha van egy kis szerencsénk, akkor máshogy is alakulhatott volna a dolog, de így sem vallottunk szégyent. Az első félidőben sokat hibáztunk. Úgy érzem, ha több ilyen kaliberű csapattal találkoznánk, akkor megszoknánk ezt a tempót.

A Debrecen a 2. fordulóban, szeptember 29-én az Olympique Lyon együttesét fogadja a Puskás Ferenc Stadionban.

MTI