Agassi: Drogoztam és hazudtam!

2009. október 28. - 10:42 | Sport
Részletes vallomást tett önéletrajzi könyvében a volt teniszsztár Andre Agassi arról, hogyan élt kábítószerrel, illetve tussolta el pozitív doppingtesztjét hazugságokkal.

Az Open (Nyílt) című, hamarosan megjelenő memoárban - amelyből már több újság is idézett - a jelenleg 39 éves amerikai leírja, hogy asszisztense révén ismerkedett meg a metamfetaminnal: "Kiöntött egy keveset a dohányzóasztalra, én pedig felszippantottam. A heverőn hátradőlve rögtön megbántam az egészet, de aztán olyan eufória tört rám, amely minden negatív gondolatot kisöpört a fejemből. Soha nem éreztem ennyire élettelinek, energikusnak magam. A pincétől a padlásig kitakarítottam a házat, leporoltam a bútorokat, megcsináltam az ágyakat."

Később a nyolc Grand Slam-trófeával büszkélkedő zseni a New York-i repülőtéren értesült róla, hogy pozitív lett a doppingtesztje. Elmondása szerint olyan volt, mintha halálos betegségéről szerzett volna tudomást, ezért azt hazudta az ATP-nek írt levelében, hogy véletlenül beleivott asszisztensének "feljavított" italába. "Szégyelltem magam, és megfogadtam, hogy ezzel vége a történetnek. Szerencsére az ATP szemet hunyt a dolog felett" - írja könyvében a sportág 2006-ban visszavonult fenegyereke.

Félelmei nem voltak alaptalanok, amit két későbbi eset is példáz: 2007-ben Martina Hingis kétéves eltiltást kapott kokainhasználatért, míg idén júliusban Richard Gasquet két hónappal megúszta a pozitív drogtesztet. A francia játékos azzal védekezett, hogy akkor került a szervezetébe a kokain, amikor megcsókolt egy nőt egy szórakozóhelyen.

MTI/para