Révbe úszó rövidpályás Eb - lesz tévéközvetítés

2009. december 3. - 17:05 | Sport
Mégis közvetíti a rövidpályás úszó Európa-bajnokságot a Magyar Televízió (MTV).

Kérésére az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) ingyen bocsátja rendelkezésére a december 10-13. közötti, isztambuli kontinensviadal műholdjeleit. A Magyar Úszó Szövetség elnöke reményét fejezte ki, hogy "hasonló újraértékelésre kerül sor a 2010. évi, budapesti Európa-bajnokság tévéközvetítése ügyében is".

Az MTV csütörtök délutáni sajtóközleménye szerint az európai közmédiumokat tömörítő, 125 aktív tagot számláló EBU, amelynek az MTV is tagja, kivételesen úgy döntött, hogy átvállalja a Magyar Televíziótól a jövő heti Eb közvetítésének költségeit - tekintettel a nemzeti médiavállalat kilátástalan anyagi helyzetére.

"Az m2-n a közvetítés december 10-én, csütörtökön kezdődik, a versenyeket vasárnapig mindennap 16 és 18 óra között, élőben láthatják a nézők" - mondta Schulek Csaba.

"A világ legnagyobb televíziós szakmai szervezetének vezetői korábban Sólyom László köztársasági elnökhöz, valamint Bajnai Gordon kormányfőhöz írt levelükben tiltakoztak a Magyar Televízió működését veszélyeztető, példátlan és indokolatlan költségvetési elvonás miatt. A műsorkészítésre fordítható központi források felének elvonása után az MTV arra kényszerült, hogy radikálisan csökkentse gyártási és működési költségét. Schulek Csaba, a TeleSport főszerkesztője azonban az EBU Sportbizottságának tagjaként erős lobbit tudott érvényesíteni, ennek köszönhető az EBU gáláns ajánlata, amellyel elhárult a gazdasági akadály a közvetítés elől" - olvasható az MTV tájékoztatásában.  

A fejleményt megnyugvással fogadta Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke.

"Örülök az újabb villámgyors fordulatnak - nyilatkozta Gyárfás az MTI-nek. - Most semmiképp sem akarom a lépéseket minősíteni, de az igazság kedvéért - úgy is mint az európai úszószövetség, a LEN alelnöke - el kell mondanom: a LEN és az EBU közötti megállapodások értelmében a közvetítési jog a jelen állapot szerint ingyen jár az MTV-nek is a közszolgálati televízió korábbi helytállása alapján. De minden jó, ha jó a vége, a sportág nevében köszönöm a bölcs döntést, valóban nagyra értékelem, hogy a korábbi rossz mellett nem tartottak ki csökönyösen. Csak remélni tudom, hogy hasonló újraértékelésre kerül sor a 2010. évi, budapesti Európa-bajnokság tévéközvetítése ügyében is, amely még inkább közös érdek."

A kedvező fejlemény előtt a MÚSZ és az MTV között kisebbfajta "közleményháború" bontakozott ki, miután szerdán a Magyar Televízió bejelentette: szándéka ellenére és gazdasági helyzete miatt kényszerül arra, hogy lemondjon a két esemény - a rövidpályás Eb mellett a 2010-es budapesti úszó Eb - közvetítéséről, mivel a parlament 9,5 milliárd forinttal csökkentette költségvetését.

A MÚSZ csütörtöki állásfoglalásában egyfelől gazdaságilag indokolatlannak minősítette a MTV döntését, másfelől kérte az MTV-t, hogy ne álljon el a jövő nyári, budapesti Eb közvetítésétől sem.
"A MÚSZ-nak tudomása van arról, hogy a rövidpályás úszó Eb jogdíját az MTV az EBU felé már kiegyenlítette, tekintettel arra, hogy ez az esemény is része annak a csomagnak, amely 2013-ig valamennyi rangos európai úszóesemény közvetítési jogát tartalmazza. A budapesti kontinensviadal szintén ennek a csomagnak a része. Az MTV-nek természetesen költséggel jár a budapesti úszó Eb közvetítése technikai feltételeinek biztosítása. Ezt az összeget jelölték meg először 800, majd 500, újabban 350 millió forintban - tekintettel arra, hogy a Magyar Úszó Szövetség a valós árakat számos alkalommal közzétette" - írta a MÚSZ, amely egyidejűleg kérte, hogy Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke fontolja meg a jövő évi budapesti úszó Európa-bajnokság közvetítésének lehetőségét, figyelembe véve, hogy ez a verseny ígérkezik 2010-ben a nemzetközileg is legnagyobb érdeklődést kiváltó hazai eseménynek. "Az 51 tagországot tömörítő LEN legtöbb nemzeti szövetsége már megrendelte és lefoglalta a szállását, az előkészületek javában folynak, nem túlzás azt mondani, hogy a hazai várakozás is jelentős" - írta az úszószövetség.

Miközben az isztambuli Eb képernyőre kerülésének kérdése kedvező fordulatot vett, egyelőre kérdéses, hogy mi lesz a magyarországi vizes Eb tévéközvetítésével.

Schulek Csaba csütörtök délelőtt azt mondta, hogy a Magyar Úszó Szövetségnek nem az MTV-nél kellene reklamálnia a 2010-es budapesti Európa-bajnokság közvetítésének lemondása miatt, hanem annál, aki a pénzt elvette. A Telesport főszerkesztője jelezte, jelenleg nulla forint áll rendelkezésre a közvetítésre.

"A jogdíjjal valóban rendelkezünk, de nem ez a kérdés, hanem a gyártási költség, a műholddíj. A programigazgatóság minden csapot elzárt, nulla forintból pedig nem lehet megcsinálni a közvetítést" - mondta Schulek.

- mti/para -