Vb-2010 - Harmincmillió dollár jár a győztesnek

2009. december 3. - 19:31 | Sport
Harmincmillió dollárt (20,5 millió euró) kap a jövő évi labdarúgó-világbajnokságon győztes csapat.
Ezt Jerome Valcke, a sportág nemzetközi szövetségének (FIFA) főtitkára jelentette be a végrehajtó bizottság ülését követően.

A Fokváros melletti Robben Islanden - azon a szigeten, amelyen annak idején fogva tartották Nelson Mandelát - az is véglegessé vált, hogy a döntőt elveszítő alakulat 24 millió dollárral vigasztalódhat. A minimum, amelyhez egy-egy alakulat hozzájut gyors kiesés esetén, 9 millió dollár.

A 32 résztvevő között 420 millió dollárt osztanak szét, ez az összeg 61 százalékos növekedést jelent a 2006-os németországi vb összprémiumához képest.

A FIFA 40 millió dollárt különít el a játékosok révén érintett klubok számára. Minden egyesület, amelynek szerepel labdarúgója a vb-n, labdarúgónként és mérkőzésenként 1600 dollárt kap. Az összeghez a klubok a nemzeti szövetségükön keresztül juthatnak hozzá. Az egyezség értelmében az egyesületek nem fordulnak polgári bírósághoz, illetve nem folyamodnak  kompenzációért, például sérülések esetén. A felmerülő vitás kérdések megoldását először a FIFA-nál keresik, azt követően pedig a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulnak, ha nem elégedettek az eredménnyel.

A FIFA testülete a csütörtöki ülésen arról is határozott, hogy a 2012-es londoni olimpián továbbra is 23 év alatti labdarúgók szerepelhetnek, s egy-egy csapatba legfeljebb három túlkoros játékos nevezhető.

A 2010 június 11. és július 11. közötti világbajnokság csoportsorsolását pénteken tartják Fokvárosban.

- mti/para -