Vancouver 2010: Szlovákia első aranyérme

2010. február 14. - 09:55 | Sport
A svájci Simon Amman nyerte a vancouveri XXI. téli olimpia első aranyérmét, miután szombaton győzni tudott a síugrók normálsáncon rendezett döntőjében. A sílövészet női 7,5 kilométeres sprintben a szlovákiai Anastazia Kuzmina vitte el a pálmát.

A szombati versenynapon öt számban osztottak érmet, a női sílövők 7,5 km-es sprintversenyében Anastazia Kuzmina megszerezte Szlovákia első ötkarikás aranyérmét, Sven Kramer pedig a férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres viadalában nyert aranyat Hollandiának. A női síakrobatáknál mogulban amerikai győzelem született Hannah Kearney "jóvoltából", míg a Koreai Köztársaság rövidpályás gyorskorcsolyázója, Li Jung Szu a férfiak 1500 méteres számában diadalmaskodott.

A női jégkorongtorna A csoportjának második mérkőzésén a házigazda és címvédő Kanada 18-0-ra győzte le Szlovákiát, ilyen nagy különbségű győzelemre pedig még nem volt példa a téli játékok történetében. Mint ahogyan arra sem, hogy egy versenyző három órán belül két különböző szakágban is elinduljon: a lett Haralds Silovs ugyanis a férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres számában 20. lett, majd annak rövidpályás változatában, az 1500 méteres viadalon a B döntőig jutott, s végül összesítésben a 10. pozícióban zárt.

A szombati győztesek

síugrás, normálsánc: Simon Amman (Svájc)

gyorskorcsolya, férfi 5000 m: Sven Kramer (Hollandia)

sílövészet, női 7,5 km sprint: Anastazia Kuzmina (Szlovákia)

síakrobatika, női mogul: Hannah Kearney (Egyesült Államok)

rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1500 m: Li Jung Szu (Koreai Köztársaság)

A magyarok eredményei:

rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1500 m: Darázs Péter 19., Knoch Viktor 30.

női 500 m: Huszár Erika a selejtezőben kiesett, és nem jutott be a negyeddöntőbe

női váltó, 3000 m: Magyarország (Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea) a B döntőben folytatja, s az 5-8. helyért küzdhet, miután elődöntős futamában a negyedik helyen végzett.

mti/ujszo.com/para