Már hat aranyat szereztek a szlovák paralimpikonok

2010. március 21. - 15:26 | Sport
A X. Téli Paralimpiai Játékokon a gyengénlátók és vakok kagetóriájában Henrieta Farkašová harmadik aranyérmét szerezte – ezúttal alpesi szuperkombinációban.
Hatra bővült a szlovák aranyérmek gyűjtménye a vancouveri X. Téli Paralimpiai Játékokon. Az athéni rekord, ahonnan a szlovákiai paralimpikonok öt arannyal tértek haza, túlszarnyalása főleg Henrieta Farkašová érdeme – az alpesi síző a a gyengénlátók és vakok kagetóriájában újabb győzelmet aratott – ezúttal szuperkombinációban. A verseny mindkétrészében ő volt a meggyorsabb, befejeztével megérdemeletn állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Farkašová egymaga három aranyérmet gyűjtött be, ráadásként még egy ezüstöt is. Ezáltal beállította Jakub Krak csúcsát, s ők ketten vezetik a legsikeresebb szlovákiai paralimpikonok listáját. Farkašová aranyérme a 11. szlovák érem Vancouverben, s 37. a téli, 79. az olimpiák történetében.

„Három arany, no nem csodálatos! – ugrált örömében a 23 éve győztes, aki egyébként a Nagyszombati Egyetem egészségügyi karának hallgatója. – Egy cseppet sem voltam ideges, nagyszerűen éreztem magam, élveztem a légkört, mert feledhetetlen, amit a nézők produkálnak.“ Vezetője, Natália Šubrtová beismerte, hogy ezúttal ő volt izgatottabb, mert tudja, hogy a műlesiklás Henrieta leggyengébb vesrenyszáma.

Henrieta Farkašová esélyesként utazott Vancouverbe, azzal, hogy valamennyi versenyszámban sikeres lehet. „Az egész szezonban jó eredményeket értem el, megvolt az esély, hogy érmet szerezzek. De tudtam, hogy a paralimpia más, mint a többi versenyek, a legnagyobb esélyesek is csődöt mondhatnak. Örülök, hogy velem ez nem esett meg, mlg mindig nem tudom elhinni, hogy sikerült. Nagyszerű érzés“ – tette hozzá a bajnok, aki Rozsnyón született, de a közeli Hárskúton (Lipovník) lakik.

SITA/para