Vb-2010 - Anelkát hazaküldték, a franciák bojkottálták az edzést

2010. június 20. - 19:00 | Sport
Nicolas Anelka kizárása ellen tiltakozásul nem voltak hajlandók edzeni vasárnap a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon szereplő francia válogatott játékosai.

Döntésükről a közvéleményt közleményben tájékoztatták, a fogalmazványt a szövetségi kapitány, Raymond Domenech olvasta fel a francia sajtó képviselőinek az együttes főhadiszállásán.

"A francia csapat valamennyi játékosa, kivétel nélkül, szeretné kifejezésre juttatni, hogy ellenzi Nicolas Anelka kizárását, melyről a Francia Labdarúgó Szövetség (FFF) döntött."

A Chelsea támadóját annak nyomán távolította el a válogatottól szombaton az FFF, hogy a L,Equipe című lap egyik cikkéből kiderült: a mexikóiak elleni, csütörtöki mérkőzés szünetében minősíthetetlen hangnemben reagált a szakvezető rá vonatkozó kritikai megjegyzésire. Maga Domenech utóbb - már vasárnap - nehezményezte, hogy a válogatott "belső életének" részletei kikerültek a sajtóba, szerinte nem nevezhető összetűzésnek az, ami közte és Anelka között történt, ugyanakkor a csatár hazaküldését "jó döntésnek" tartja, miután az nem akart elnézést kérni.

"Sajnálatos a Franciaország-Mexikó mérkőzés szünetében történt incidens, még jobban sajnáljuk, hogy kitudódott egy olyan esemény, ami csak a csapatra tartozik, és ami hozzátartozik egy magas szinten szereplő válogatott életéhez" - folytatódik a közlemény, amelyben a futballisták kitértek arra is, hogy ösztönzésükre Anelka párbeszédet kezdeményezett, de erről szándékosan nem vettek tudomást.

Ugyancsak sérelmezték a labdarúgók, hogy az FFF kizárólag egy újságcikkben megfogalmazottak alapján hozta meg a kizárásról szóló döntését, anélkül, hogy a velük egyeztetett volna. Emiatt - hogy nyomatékosítsák ellenvéleményüket - nem vettek részt a vasárnapi edzésen.    

A közlemény megfogalmazói megjegyezték még, tisztában vannak a helyzetükkel, egyúttal pedig nyomatékosították, mindent megtesznek annak érdekében, hogy kedden javítsanak a helyzetükön.

A francia válogatott az uruguayiakkal gólnélküli döntetlent játszott, majd 2-0-ra kikapott a mexikóiaktól, így már csak halvány esélye van arra, hogy a dél-afrikaiakkal szemben kiharcolja a nyolcaddöntőbe kerülést.

A tervezett vasárnapi tréning előtt vitába keveredett Patrice Evra csapatkapitány és Robert Duverne erőnléti edző, Raymond Domenech választotta szét őket. Az újabb incidens miatt azonnal lemondott posztjáról a csapatigazgató Jean-Louis Valentin.

MTI/para