Vb-2010: Szlovákia szívesen elgáncsolná Hollandiát is

2010. június 27. - 11:55 | Sport
Az eleinte egy kézlegyintéssel elintézett, majd a világbajnoki címvédő Olaszország legyőzése és kiejtése után a renoméján nagyot javító Szlovákia arra készül, hogy a nyolcaddöntős csatában legyűrje Hollandiát is a vébé hétfő délutáni mérkőzésén.

Az újabb bravúrra azonban eléggé soványnak tetszik az esély, még ha Vladimir Weiss szövetségi kapitány az eltiltott Zdeno Strba kivételével minden játékosára, így a taljánok felett aratott 3-2-es diadalból két góllal oroszlánrészt vállaló Robert Vittekre is számíthat. A hollandok ugyanis - szemben Itália csapatával - a vb egyik legkiegyensúlyozottabb gárdáját alkotják, amely mindhárom csoportmeccsének megnyerése után (2-1 Kamerun, 1-0 Japán és 2-0 Dánia ellen) a fogadóirodáknál a végső sikerre is esélyesek rangsorában felzárkózott közvetlenül a brazilok, a spanyolok és az argentinok mögé. Szlovákia alakulata ugyanakkor az olaszok kiütése előtt mondhatni igen mérsékelt teljesítménnyel rukkolt elő, 1-1-re végezvén az új-zélandiakkal és sima, 2-0-ás vereséggel zárva a paraguayiakkal szemben. 

Dirk Kuyt, a hollandok csatára kerek-perec ki is mondta, hogy ellenükben senki se számítson újabb szlovák csodára, nem lesz meglepetés, a papírforma fog érvényesülni hétfő délután a durbani Moses Mabhida Stadionban. Rögtön hozzáfűzte azonban, hogy ehhez viszont nekik ugyanolyan jól, vagy még jobban kell játszaniuk, mint a csoportmeccseken tették.

"Lépésről lépésre kell továbbfejleszteni játékunk hatékonyságát, s ha szervezetten focizunk a szlovákok ellen is, venni tudjuk az újabb akadályt is" - mondta.

"Csak a hollandoknak van, nekünk nincs mit veszítenünk ezen a mérkőzésen, ők a nagy esélyesei a találkozónknak. Mi csupán ugyanazt akarjuk tenni, amit az olaszok ellen..." - kezdett hozzá a "sajtkiénekléshez"  a szlovákok egyik védője, Peter Pekarik, akinek megnyilatkozásából kitűnik: eszük ágában sincs könnyedén átengedni a továbbjutást a németalföldieknek. Erre utalt Weiss kapitány reakciója is, aki ekként fogalmazott:

"Most mi vagyunk a hősök, Szlovákiában hihetetlen eufória uralkodik az olaszok fölötti diadalunk nyomán. Mérhetetlenül boldogok vagyunk. És lehet, hogy a hollandokkal szemben még inkább támadó jellegű focival állunk majd elő..."

(MTI)