Már az olimpiára készítik fel a londoniakat

2010. augusztus 15. - 08:22 | Sport
Két évvel az ötkarikás játékok kezdete előtt etikettkalauzt adtak ki a londoniak számára, amelyből egyebek között kiderül, hogy nem mindegy, miként töltik az argentinok poharába a bort, és hogy a kanadaiaknak komoly sértés, ha amerikaiaknak nézik őket.

A VisitBritain elnevezésű turisztikai testület útmutatása elsősorban a szállodák és vendéglátóhelyek dolgozóinak, valamint a taxisoknak készült, abban a reményben, hogy az udvarias fogadtatás az olimpia alatt még tovább növeli a brit főváros hírnevét - és persze bevételeit.

Az etikettkalauz szerint ha japánokkal találkoznak a londoni "őslakosok", tanácsos elkerülniük a közvetlen szemkontaktust, és nem illik zsebre tett kézzel társalogni velük. Észben kell tartani, hogy a mosolygás a japánoknál nem feltétlenül a boldogság jele.

A kínaiak jelenlétében vigyázni kell, ők ugyanis annyira babonásak, hogy bizonyos témákat - így például a szegénységet és a halált - nem ildomos felvetni előttük.

Különösen figyelni kell az argentin turistákra, ha például rosszul töltik nekik a bort, az az ellenséges fogadtatás jele. Ugyanakkor nem szabad megsértődni azon, ha a dél-amerikai ország lakosai az ember súlyán vagy kinézetén viccelődnek.

A brazilokkal szemben különösen illetlen dolog személyes kérdéseket feltenni, így a kor, a fizetés és a családi állapot nem kerülhet szóba.

Az idők változását jelzi viszont, hogy a németek esetében lekerült a listáról a második világháború témája. Velük kapcsolatban a kalauz arra figyelmeztet, hogy nem szabad mutatóujjal mutogatni, ha valaki velük beszélget.

A kiadvány szerint észben kell tartani, hogy az arabok nem szeretik, ha parancsolgatnak nekik, ezért kerülni kell, hogy valaki "főnökösködőnek" tűnjön előttük. Felvetéseinek tehát kérés vagy kérdés formájában kell elhangozniuk.

Nem kell megrökönyödni, ha a dél-afrikaiak azt mondják: feltartották őket a robotok. Ez ugyanis náluk a közlekedési lámpákra utal. Nem szabad nekik fityiszt mutatni, mert az olvasatukban obszcén jelentéssel bír.

Az indiai látogatók esetében kerülni kell a fizikai kontaktust, sértőnek találhatják azt is, ha valaki túl közel lép hozzájuk - még ha a szándék barátságos és ártatlan szándékú is. Türelmesnek kell lenni velük szemben, ha eleinte udvariatlannak és türelmetlennek tűnnek, a kalauz szerint ez azért van, mert általában zsúfolt nagyvárosokból és kaotikus környezetből jönnek.

Ha mexikóiakkal hozza össze a sors a londoniakat, az utóbbiaknak tanácsos kerülni a szegénység, a bevándorlás, a földrengések és az amerikaiakkal vívott 1846-48-os háború témáját. Helyettük lehet viszont beszélni a mexikói kultúráról, történelemről, művészetről és múzeumokról.

Nagyon, nagyon kell vigyázni arra, nehogy egy kanadaira azt mondják, hogy amerikai - hívja fel a figyelmet a kalauz. Néhány kanadai oly mértékig sértőnek találja, ha "összekeverik" őket, hogy megkülönböztető jelként juharleveles kitűzőt rak a ruhájára, hogy még véletlenül se legyen félreértés.

mti/para