Kajak-kenu vb: Két magyar arany és egy ezüst 500 m-en

2010. augusztus 22. - 12:03 | Sport
A magyar csapat két arany- és egy ezüstérmet nyert a vasárnapi 500 m-es döntőkben a poznani kajak-kenu világbajnokságon. Kovács Katalin pályafutása 28. vb-aranyát gyűjtötte be, és lehagyva a német Birgit Fischert, rekorder lett a vb-címek tekintetében.

A legfényesebb medálokat, egyformán címét megvédve a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakpáros és a Janics Natasa, Csipes Tamara, Kovács Katalin, Benedek Dalma összeállítású kajaknégyes szerezte, míg Janics egyesben második lett.

Kovács a kvartett sikerével pályafutása 28. vb-aranyát gyűjtötte be, s lehagyva a német Birgit Fischert, rekorder lett a vb-címek tekintetében.

A zárónapon a magyarok közül elsőként a 2004-es olimpia bajnoka, a vb-n ebben a számban először induló Janics szállt vízre a Málta-tavon, s a piros-fehér-zöld szurkolók joggal reménykedhettek abban, hogy az első A döntő mindjárt magyar sikert hoz. A Démász-Szeged klasszis versenyzője aztán favorithoz méltóan rögtön a rajt után az élre állt, s egészen a hajráig vezetett is, de az ukránok pekingi aranyérmese, Inna Oszipenko-Radomszka végig tartotta vele a lépést és az utolsó métereken meg is előzte. Janicsnak - aki öt számában érdekelt Poznanban - csak az ezüst jutott. Legutóbb öt éve, a 2005-ös zágrábi vb-n fordult elő, hogy nem magyar versenyző nyerte ezt a számot (2006-ban Benedek Dalma, 2007-ben és tavaly pedig Kovács Katalin diadalmaskodott). Janics sűrű programja miatt egyelőre nem kívánt nyilatkozni, azt mondta: majd a 200 m-es versenyek után.

Szűk fél óra múlva következett a címvédésre készülő Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakpáros, amelyben aztán már nem kellett csalódniuk a drukkereknek. A fiatal magyar duó a rossz rajt után hamar felvette a ritmust, és csapásról csapásra hagyta maga mögött a mezőnyt, 250 m-nél fél hajóhosszal vezetett, a célba pedig ennek a duplájával, senkitől sem zavartatva érkezett, megismételve ezzel tavalyi, kanadai sikerét.

"Az elején kicsit megijedtem, mert beragadtunk a rajtban, de aztán ötven métertől csak Gabira figyeltem, és a folytatásban meg is indult a hajó, már nem volt megállás a célig. Egyáltalán nem bánom, hogy az Eb után, ahol egyesben nyertem, most párosban indultam. Mindent beletettem ebbe a számba." - mondta az eredményhirdetést követően az MTI-nek Kozák. 

Szabóékhoz hasonlóan címvédésre készült a női kajaknégyes is, amelynek vezérevezőse ezúttal Janics volt, mögötte pedig Csipes, Kovács és Benedek ült a hajóban. A legjobban a nagy rivális németek kezdtek, 200 m-től azonban egyre jobban jött fel a magyar hajó, féltávnál pedig már tisztán vezetett. Az előnyt még sikerült növelni is a befutóig, így ezúttal - nem úgy, mint 2009-ben, amikor 4 ezredmásodperc volt a két hajó között - magabiztos magyar győzelem lett a vége.  

Az eredményhirdetésnél a magyar tábor a friss vb-rekorder Kovács Katalint köszöntve azt skandálta: "Huszonnyolc, huszonnyolc!".

"Amikor beértünk a célba, Dalma azt mondta: gratulálok a legeredményesebb női kajakosnak! Először nem is értettem, hogy miről beszél, csak később esett le - árulta el az MTI-nek a Domino Honvéd versenyzője. - Én tavaly is biztosnak éreztem a győzelmünket, most még inkább az volt. A lényeg, hogy sikerült megtalálnunk a négyesen belül azt a beülési sorrendet, amelyben mindenki jól tud teljesíteni, ennek köszönhető a siker."  

A kenu egyesek között versenyző Korisánszky Péter két riválisát megelőzve hetedikként zárt a fináléban, míg a férfi kajakosoknál a tavaly második Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kettős a három visszalőtt rajt után negyedikre nagyon rosszul indult, s később sem tudta behozni a lemaradását, végül pedig csak a nyolcadik helyen végzett.

A magyar B döntősök közül a Széles Gábor, Varga Dávid kenupáros elsőként, a kajakos Szalai Tamás pedig másodikként ért célba futamában, így összesítésben előbbi 10., utóbbi 11. lett. 

(MTI)