Magyar-moldovai - Közel másfél év után szerzett két gólt a válogatott

2010. szeptember 8. - 11:41 | Sport
Utoljára tavaly áprilisban, a Málta felett aratott 3-0-s budapesti győzelem alkalmával szerzett legalább két gólt a magyar labdarúgó-válogatott, amely kedden este 2-1-re verte Moldovát Európa-bajnoki selejtezőn, az újpesti Szusza Ferenc Stadionban.

A nemzeti együttes 2009 októbere óta nyeretlen volt, akkor a világbajnoki selejtezősorozat utolsó - gyakorlatilag tét nélküli - összecsapásán Dániában győzött 1-0-ra. Rudolf Gergely keddi találatát megelőzően a csatárok közül utoljára Torghelle Sándor - aki már nem kerettag - volt eredményes tavaly márciusban, az Albániában vívott vb-selejtezőn.

A 2009-es évben ráadásul ez volt az egyetlen gól, amelyet támadó szerzett, Málta ellen ugyanis két középpályás, Hajnal Tamás és Gera Zoltán, valamint a védő Juhász Roland talált be, majd Svédország ellen a szintén középpályás Huszti Szabolcs volt eredményes tizenegyesből, Dániában pedig az ugyancsak középen játszó Buzsáky Ákos szerezte a győztes gólt. Az idén hat mérkőzésen öt találatot jegyzett a válogatott, az oroszok elleni barátságos összecsapáson (1-1) a védő Vanczák Vilmos, a hollandoktól elszenvedett 6-1-es vereség alkalmával a szélsőként játszó Dzsudzsák Balázs, kedden pedig Rudolf mellett a középpályás Koman Vladimir volt eredményes.

Az angolok ellen Londonban megvívott augusztusi barátságos mérkőzésen Jagielka öngóljával szerzett vezetést a magyar csapat, de végül a szigetországiak diadalmaskodtak 2-1-re.

A júliusban Erwin Koeman korábbi szövetségi kapitány helyét átvevő Egervári Sándor irányításával a keddi volt az első siker, az angliai 2-1-es, és a múlt pénteki Eb-selejtezőn, Svédországban elszenvedett 2-0-s vereség után.

A válogatott a soron következő mérkőzéseit október 8-án és 12-én vívja. Egervári együttese előbb Budapesten fogadja San Marino legjobbjait, majd négy nappal később Finnországban vendégeskedik.

Egervári szerint megérdemelt a siker

Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint együttese megérdemelten győzte le 2-1-re a moldovai csapatot a keddi Európa-bajnoki selejtezőn.

"Főként a második félidei játék alapján úgy érzem, rászolgáltunk a három pontra - mondta a találkozót követően a szakember. - A mérkőzés jelentős részében a közönség ki lett szolgálva, ugyanis egy folyamatosan támadni és győzni akaró magyar válogatottat láthattak, persze azt tudni kell, hogy nem fogunk négy vagy öt gólt rúgni, még akkor sem ha törekszünk rá."

A Szusza Ferenc Stadionban rendezett összecsapáson nem kezdett jól a magyar csapat, a csúszós talajon rengeteg apró technikai hiba csúszott a játékba. A szünetben a magyar kapitány középpályás helyett csatárt küldött a pályára, azaz Czvitkovicsot Szalai váltotta. Ettől kicsit meg is élénkült Geráék játéka, és alig öt perc elteltével Rudolf távoli lövésével megszerezték a vezetést. Egervári a 63. percben egy kissé furcsa cserével (Rudolf helyett Vanczák) jelezte: talán ezzel az eredménnyel már elégedett lenne, a közönség nemtetszésének adott hangot. Néhány pillanat múlva azonban Koman egy távoli bombával megduplázta az előnyt.

"Úgy éreztem, stabilizálni kell a védelmet, ezért Vanczák személyében egy jól fejelő játékost küldtünk a pályára, és átálltunk három belső védőre. A csapatépítés szempontjából nagy öröm, hogy ismét győzött a magyar válogatott" - tette hozzá a szakember.

A találkozón Alexandr Suvorov góljával szépítettek a vendégek, a hajrában pedig több lehetőségük is akadt az egyenlítésre, de ezekkel nem tudtak élni.

Az élete első válogatottbeli gólját szerző Koman Vladimir szerint a végére kicsit elfáradt az együttes: "A második gólunk után kicsit elkapott bennünket a hév, ők pedig lekontráztak minket, elfáradtunk, ezért a középpályánk szétszakadt. Személy szerint nem vagyok megelégedve a játékommal, ugyanis az első félidőben sok labdát adtam el. Persze a gólomnak nagyon örülök, de kicsit csalódott vagyok, hogy az utánpótlás-válogatottnak nem sikerült győznie, ugyanakkor most már előre kell lépni."

Gera Zoltán, a válogatott csapatkapitánya szerint az együttesnek jót tett, hogy a szünetben két csatárra állt át Egervári Sándor: "Az első félidőben kicsit tanácstalanul futballoztunk, de aztán a félidőben váltott a kapitány, behozta Szalai Ádámot, aki meg tudta tartani a labdát, ez pedig nagyon bejött. A gólunk megnyugtatott bennünket, jobban is játszottunk, így jött a második, de aztán valamilyen okból magunkra húztuk őket. Egyenlíthettek is volna, de szerencsére kihúztuk, ez egy nagyon értékes győzelem a csapat számára.

Gavril Balint, a vendégek szövetségi kapitánya - aki igazságosabbnak tartotta volna a döntetlent - szerint a magyarok a sorozat végén a harmadik helyre odaérhetnek.

"A magyar csapat erősebb, mint a finn. Amennyiben így folytatja, akkor megelőzheti, ugyanis játékosaik gyorsabbak, technikásabbak és jóval fiatalabbak is" - tette hozzá a tréner.

mti/para