A magyaroknak esélyük sem volt az Eb-rendezési jog megszerzésére?

2010. október 25. - 16:50 | Sport
Lengyelországba és Ukrajnába is elért azoknak a Ciprusról származó vádaknak a híre, amelyek szerint komoly korrupciós ügyek keretében egyszerűen eladták a győzteseknek a 2012-es Európa-bajnokság rendezési jogát.

A két ország futballvezetése szerint a vádak nyilvánvalóan minden valóságalapot nélkülöznek, egy elismert orosz sportdiplomata pedig úgy fogalmazott, nem volt semmi meglepő az eredményen, hiszen az ukrán-lengyel pályázatnak tulajdonképpen nem volt komoly alternatívája. Ugyebár Magyarország és Horvátország is pályázott közösen. Egy lengyel lap ugyanakkor elővett egy történetet a szavazás előestéjéről - az ukránok igencsak magabiztosak voltak.

Bombaként robbant a hír a német sajtóban, amely szerint komoly csalássorozat és vesztegetések kísérték a 2012-es Eb házigazdájának kiválasztási folyamatát. A ciprusi Spiros Marangos azt állítja, bizonyítékok vannak a birtokában arra vonatkozóan, a győztesek tulajdonképpen megvették a szavazatokat 11 millió dollár fejében.

Természetesen az ukrán és lengyel sajtó is felkapta a fejét a hírre. A két ország futballvezetésének hivatalos álláspontja az, hogy nem is kell a vádakkal foglalkozni, mivel azoknak nyilvánvalóan semmi alapjuk nincsen, csak Marangos úr agyszüleményei. Boris Koleskinov, Ukrajna miniszterelnök-helyettese úgy fogalmazott, ha bármi alapja lenne a vádaskodásnak, már régen nem lenne Kelet-Európáé a torna rendezési joga.

Az egyik ukrán internetes sportoldal az elismert orosz futballdiplomata, Vyacheslav Koloskov véleményét is kikérte.

– Ez az egész nem véletlenül azután robbant ki, hogy a FIFA-nál kitört a korrupciós botrány. Ki és pontosan mikor is vette meg a tornát? Persze, a magyarok és a horvátok is jelentkeztek, de az alapból nyilvánvaló volt, hogy ők sokkal esélytelenebbek. Ukrajnának és Lengyelországnak tulajdonképpen nem volt alternatívája – vélekedett a FIFA egykori elnökségi tagja.

Lengyelországban megszólalt a helyi labdarúgó-szövetség akkori elnöke, Michal Listkiewicz is:

– Abszurd az egész, vélhetően egy elkeseredett ember próbálkozása. Soha életemben nem hallottam Marangos nevét, de tudom, hogy arrafelé vannak ilyen aktivisták. Nincsen takargatnivalónk, biztos vagyok benne, hogy semmilyen bizonyíték nem áll a vádak mellett. Kemény reakciót várok az UEFA-tól, a jogi utat is beleértve. Nincs mitől tartanunk, ez az egész csak azt szolgálja, hogy pár napig forogjon a vádaskodó neve – mondta a korábbi futballvezér.

A lengyeleknél azért van olyan sajtótermék is, amelyik egy hangyányit azért szkeptikus a vádak koholt voltát illetően. Az Interia c. lap egy Cardiffban (ott dőlt el, ki rendezhet) jelen lévő újságíró emlékeire hagyatkozva felidézi az előző este érdekes történéseit. Eszerint Michal Listkiewicz kimondottan idegesnek tűnt, és arról beszélt, nagyon izgul a döntés miatt, ukrán kollégája, Grigory Surkis ellenben felettébb magabiztos volt.

– Nyugalom, az első körben győzni fogunk! Most vodkát iszom, holnap pedig nyerünk – idéz a portál néhány állítólag elhangzott mondatot.

A beszámoló leszögezi, ha volt is bármilyen visszaélés, arról Michel Platini biztosan nem tudott, hiszen csak néhány hónapja volt hivatalban, és őt magát is sokkolta, hogy Lengyelország és Ukrajna neve villant elő a borítékból.

pepsifoci.hu/para