A szerb huligánok miatt az olaszoké a három pont

2010. október 29. - 18:00 | Sport
Sokba került a szerb válogatottnak a délszláv huligánok október 12-i, genovai akciója. A félbeszakadt, Olaszország elleni Eb-selejtezőjük eredményét az UEFA 3-0-val az itáliaiaknak írta jóvá, így Sztankovicsék hat pontra kerültek a C-csoport első helyétől, négy fordulót követően, ráadásul egy meccset biztosan zárt kapuk mögött kell játszaniuk és a szurkolók pluszban is bűnhődnek.
Mint ismertes, az októberi Eb-selejtező 0-0-s állásnál, már a meccs 7. percében félbeszakadt a szerb huligánok rongálása, verekedése és dobálózása miatt.

Ami a szankciókat illeti, korábban a kiszabható legenyhébb büntetésként a megrovás és a pénzbüntetés jött szóba, de az eset megítélésének súlyossága szerint akár stadionbezárással, az aktuális vagy akár későbbi UEFA-rendezésű sorozatokról való kizárással is szankcionálhatták volna a vétkes Szerbiát.

Végül a szerbek pénzbüntetése (166 ezer dollár) mellett a három pontot, 3-0-s gólkülönbséggel az olaszok kapták meg, Szerbia pedig egy meccset zárt kapuk mögött lesz kénytelen lejátszani hazai pályán (Észak-Írország ellen márciusban), de ebből akár két meccs is lehet, ha a következő két évben újra balhézna a keménymag. Utolsó tételként a szurkolók is „megkapták” a magukét, hiszen nem utazhatnak el csapatuk hátralévő selejtezőire a sorozatban.

Az olaszokat rendezési hiányosságok miatt vágta meg az UEFA 140 ezer dollárra, és ha még egyszer probléma merülne fel valamelyik hazai selejtezőjükkel, ők is bezárhatják a kapukat egy mérkőzés erejéig.

A C-csoport állása a pénteki UEFA-döntés után:

1. Olaszország 10 pont/4 mérkőzés,

2. Szlovénia 7/4,

3. Észtország 6/4,

4. Észak-Írország 5/3,

5. Szerbia 4/4,

6. Feröer-szigetek 1/5

pepsifoci.hu/para