Forma 1: Vettel nyert Brazíliában

2010. november 7. - 20:11 | Sport
Sebastian Vettel volt a legjobb Brazíliában, hagyták nyerni Webber előtt. Alonso 3. hellyel kedvező, de nehéz helyzetben vezeti a világbajnokságot. A Brazil GP végeredménye egész elképesztő zárófutamhoz vezethet.

Könnyedén nyerte a Brazil Nagydíjat Sebastian Vettel csapattársa, Mark Webber előtt, a kettős sikerrel a Red Bull Racing megszerzte a gyártók vb-jét.

A futam szinte unalmassá vált a mozgalmas első körök után a pole pozícióból rajtoló Nico Hülkenberget a két Red Bull hamar megelőzte, Fernando Alonso viszont körökre beragadt mögé.
Mire a spanyol elment, két riválisa jó tíz másodperccel otthagyta, másra nem maradt esélye, csak a harmadik helyre. Hozta is, gond nélkül.

Az élen állók nem versenyeztek egymással, Vettel kicsit el is húzott, és a verseny akkor sem lett izgalmasabb, mikor Vitantonio Liuzzi kemény balesete miatt a biztonsági autó összekapta a mezőnyt. Túl sok lekörözött maradt elöl, sem Webber, sem Alonso, sem a negyedik Hamilton és ötödik Button nem tudott jelentősen faragni a hátrányából a lassabbak előzgetése miatt.

A Red Bull így nagyon simán nyert, megengedte Vettelnek, hogy győzzön, és reális sanszra jöjjön vissza a világbajnokságba. A vezető Alonsótól 15 pontra van lemaradva, míg Webber hátránya nyolc pont közöttük. Webber csapattaktikás győzelemmel egy pontra közelíthette volna meg Alonsót az utolsó futam előtt, de istállója a kockázatosabb utat választotta. Ha Brazíliában nyert volna, egy abu-dzabi-győzelemmel biztosan bajnok, így viszont Alonsónak a zárónagydíjon elég második hely is a vb-címhez.

Az RBR egyértelműen az újabb kettős győzelemre játszik: ha Abu-Dzabiban is ők állnak az élen, és Alonso újra harmadik, Vettel elengedheti Webbert, és az ausztrál bajnok.

Vettelnek ellenben csak akkor van esélye a vb-re, ha győz Abu-Dzabiban, és Alonso nem jobb, mint ötödik. Akkor hármas pontegyenlőség alakulna ki az élen, és Vettel Webber előtt több futamgyőzelme, Alonso előtt több negyedik helyezése miatt szerezné meg a világbajnokságot.

Lewis Hamilton is esélyes még matematikailag, abban kell bíznia, hogy nyer, míg Alonso kiesik, Webber nem lesz jobb hetediknél, Vettel harmadiknál.

index.hu/para