Új világrekord: egy éven át minden nap maratont futott

2011. február 6. - 08:04 | Sport
Új világrekordot állított fel egy belga futó szombaton. Stefaan Engels egy év alatt 365-ször teljesítette a maratoni távot. A sportoló tavaly határozta el, hogy egy év minden egyes napján lefut egy maratont. Akkor éppen Barcelonában állt rajtvonalhoz, 365 nap és 365 futás után az utolsó 42 ezer 195 métert is a spanyol városban teljesítette.

A 49 éves Stefaan Engels azt mondta, hogy az elmúlt egy évet egyáltalán nem mint kínzást fogta fel, hanem mint egy munkát. "Mások dolgozni mennek, még ha nincs is kedvük, én pedig futottam" - mesélte a sportoló. A belga férfi hozzátette: "nekem sem mindig volt kedvem futni. De a táv megtétele után lezuhanyoztam, megmasszíroztak és vége is volt a napnak." Engels kitartásával a testmozgás fontosságára akarta felhívni a figyelmet. Egy év alatt 15 400 kilométert futott le. Európán kívül az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban is futott.

Stefaan Engels 2008-ban is felállított egy világrekordot. Egy év alatt húsz Ironman triatlonon vett részt.

A maratonfutás területén eddig a japán Akinori Kuszuda tartotta a csúcsot. A 65 éves férfi 2009-ben 52 egymást követő napon futotta le a maratoni távot.

FH/para