Ötvenéves az egykor Dunaszerdahelyen is tevékenykedő sikeredző, Pogány Mihály

2011. március 21. - 18:27 | Sport
Hétfőn, március 21-én ünnepli 50. születésnapját Pogány Mihály, aki egykor olyan tehetséges dunaszerdahelyi sportolókat edzett, mint Végh Hajnalka, Medgyes Renáta vagy Szmuda Áron.

Pogány Mihály Trencsénben született, de Dunaszerdahelyen nőtt fel és élt hosszú ideig. Ő az egyetlen szlovákiai edző, aki szabadtéri világbajnokságon szerzett aranyéremmel büszkélkedhet. Ezt a cseh Šárka Kašpárkovának köszönheti, aki 1997-ben, az athéni vébén aratott sikert hármasugrásban.

Pogány a múltban kiváló atléta volt. 1983-ban 221 centiméterrel szlovák rekordot állított fel magasugrásban. Karrierje befejezését követően hosszú évekig edzette a dunaszerdahelyi tehetséges atlétákat, felfedezve többek között Végh Hajnalkát, Medgyes Renátát és Szmuda Áront. 

Legnagyobb sikereit a cseh atlétikában érte el. Az ő vezetésével szerzett Šárka Kašpárková aranyérmet az 1998-as Jóakarat Játékokon, ezüstöt az 1996-os és 1998-as Eb-n, bronzot az 1996-os olimpián.

Pogány Mihály jelenleg az USK Praha együttesénél tevékenykedik, mint atlétika-edző, de kondíciós edzésben segédkezik a Valosun Brno kosárlabdacsapatánál, valamint teniszezőket is segít. Már több mint 10 éve Brünnben él.

SITA/para