Európa Liga: Két portugál csapat lehet a döntős

2011. május 5. - 17:19 | Sport
Az UEFA Európa Liga május 18-iki, dublini döntőjébe nagy valószínűséggel két portugál csapat jut. A Braga vagy a Benfica ellenfele a Porto lehet, hiszen az elődöntő visszavágója előtt 5:1 az előnye a spanyol Villareallal szemben.

A Villarreal még nem szenvedett ilyen nagyságú vereséget az európai kupákban eddig játszott 105 mérkőzésén. Bár szünetben még vezettek, a második félidőben Falcao büntetőből egyenlített, Fredy Guarín a Portót juttatta előnyhöz, majd Falcao újabb három góljával lett 5:1 a végeredmény.

Az európai kupasorozatokban eddig három alkalommal fordult elő, hogy négy gólos előnyt hozzon be egy csapat: 1961/62-ben a portugál Leixes 2:6 után 5:0-ra győzte le a francia La Chaux-de-Fonds csapatát; 1984/85-ben az jugoszláv Partizan 2:6 után nyert 4:0-ra az angol Queens Park Rangers ellen; 1984/85-ben a Real Madrid 1:5 után verte 4:0-ra a Borussia Mönchengladbachot.

A Villareal eddig mind a hét hazai európai kupamérkőzését megnyerte; stadionjában, a 'Madrigalban' 20 gólt lőtt és csak 4-et kapott - ha most is lő négyet, utazhat Dublinba.

A Porto sikerének egyik titka idegenbeli szereplésük rendkívülisége: André Villas Boas edzősége óta minden mérkőzésüket megnyerték vendégként. A Porto a sorozat leggólerősebb csapata: 34 gólt értek el, ebből 23-at a második félidőben, 10-et az utolsó negyedórában vagy a hosszabbításban.

(Független Hírügynökség)