Focitorna a roma-nem roma párbeszéd érdekében

2011. június 23. - 08:29 | Sport
DUNASZERDAHELY – Július 23-án labdarúgó tornára kerül sor, amelyen roma és nem roma csapatok mérik majd össze focitudásukat. Csapatok jelentkezését várják.

Ravasz József, a Romológiai Kutatóintézet vezetője tájékoztatta a Paramétert, hogy a tornára a romák és nem romák közti párbeszéd érdekében kerül sor. "Korábban már a Lőrincz Gyula utcából és a Karcsai útról is felépült egy roma focicsapat. Általuk alakult meg a Romano Ligeto, azaz roma liget elnevezésű klub, amelyet jelenleg 12 játékos alkot, de ez a szám a jövőben bővülni fog. A romaprogramból kiindulva sokat tehetünk a romák társadalomba való integrálása érdekében, ha alternatívát kínálunk számukra, a sport, a foci pedig ezt jelenti szabadidős tevékenységként. A gyerekek ezáltal nem a bűnözés, vagy a drogok felé veszik az irányt, hanem a sport felé" - jelentette ki Ravasz József. Hozzátette, a romológiai intézet vállalta a szervezői feladatokat a focitorna kapcsán Kuruc Jenővel és Molnár Zoltánnal egyetemben. 

Elmondták, hogy a jövőben szeretnének rendszeres edzéseket tartani, ennek érdekében már felvették a kapcsolatot a Kodály Zoltán Alapiskola igazgatójával, Ibolya Olivérrel is, aki elmondásuk szerint támogatta az ötletet.

A július végére tervezett tornára várják további csapatok jelentkezését. "Külföldről is érkeznek néhányan. Salzburgban és Mosonmagyaróváron már hagyománya van az ilyen tornának, szeretnénk ezt itt is megteremteni. Ausztriából egy roma és egy nem roma, Magyarországról pedig két roma csapat érkezik. Hájos Zoltán polgármestert kértük fel az esemény védnökének, aki ezt a felkérést el is fogadta" - jegyezte meg Kuruc Jenő, az egyik szervező.

A kispályás tornára csapatonként 50 eurós jelentkezési díj ellenében lehet nevezni. Az összegyűlt jelentkezési díjakat pedig a győztesek közt osztják szét. A 10 csapatosra tervezett torna harmadik helyezettje ezáltal visszakapja nevezési díját, azaz 50 eurót nyer, a második 150, míg a győztes csapat 300 eurót vághat zsebre. Az érdeklődő csapatok a 0949 218 251-es telefonszámon jelentkezhetnek.

-para-