London 2012 - Az olimpia nem a géndoppingról fog szólni

2012. január 11. - 15:13 | Sport
Alig több, mint fél évvel a nyári játékok kezdete előtt doppingfronton is "fokozódik a helyzet", növekvőben a feszültség, az ellenőrök is egyre izgatottabban várják a londoni olimpiát - jelentette ki Tiszeker Ágnes szerdai nyilatkozatában az MTI-nek.

"Mi ugyanúgy készülünk, mint a sportolók" - mondta a nemzeti doppingellenes szervezet feladatait ellátó MACS (Magyar Antidopping Csoport) vezetője.

"Nyilvánvalóan szűkül a kör, csökken azoknak a száma, akik kijutnak az olimpiára. Zajlanak a kvalifikációs versenyek, egyre jobban körvonalazódik az ötkarikás csapat, s mi egyre inkább koncentráltan rájuk figyelünk, őket ellenőrizzük. Ez nem jelenti persze azt, hogy mások nem kerülnek a mintavételre kötelezettek közé, hiszen még mindig olyan 400 fő körüli bő kerettel számolunk, amelyből 120-140, esetleg 160 versenyzőnk válhat londoni szereplővé." - tette hozzá.

A Magyar Olimpiai Bizottság részéről elvárás, hogy a MACS szakemberei minimum három doppingellenőrzést végezzenek el minden sportolón még azelőtt, hogy Londonba kiutazna a magyar csapat.

"Elképzelhető, pláne ha szakmailag indokolt, hogy az utolsó pillanatokra, esetleg az indulás előtti néhány órára fogunk összpontosítani" - jelentette ki Tiszeker Ágnes. "A Bécs melletti seibersdorfi labor vállalta, hogy ha kell, 24-48 órán belül eredményt tud produkálni. Mindenesetre még zajlik az idei mintavételek tervezése, információim szerint a magyar állam 900 mintavételt rendel magyar sportolókra vonatkoztatva, bár ez még változhat, akár picivel több is lehet, a végső számot nyilván a finanszírozási lehetőségek fogják meghatározni. Mi alapvetően 900 mintát tervezünk a teljes esztendőre. Most készül az úgynevezett tesztelosztási terv, ami január végére, február elejére áll össze, s akkor indulnak az ellenőrzések."

Arra a kérdésre, hogy van-e, lehet-e félnivalójuk a sportolóknak, a MACS első embere azt felelte: annak, aki tudatosan visszaél valamely tiltott szerrel és doppingol, bizony van mitől tartania.

"Nagyon sokat fejlődött-változott maga az ellenőrzés, az analízis. Átrendezheti az élmezőnyt például a meglehetősen "népszerű", igen széles körben használt IGF-nek, vagyis annak az inzulinszerű növekedési faktornak a kimutathatósága, amelynek hasonló a hatása, mint a növekedési hormonnak. Tudunk róla, sok az információnk, és ne legyenek illúzióink, Magyarországon is jelen van. Ha ezt ki tudják mutatni - márpedig a laboratóriumok hangsúlyozzák: csak a WADA engedélyére várnak, s amint ezt megkapják, elkezdődnek a tesztek -, akkor azért itt lehetnek érdekes eredmények. Mi e téren is fel vagyunk készülve, s ha a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség engedélyezi, akár a teljes magyar válogatottat le tudjuk szűrni IGF-re. A seibersdorfi is tud annyit, mint a londoni labor, ettől nem kell félni."

"Amitől esetleg mégis tarthatunk - folytatta Tiszeker Ágnes -, hogy afféle ugrás a sötétbe alapon sportolók hozzányúlnak táplálék-kiegészítőkhöz, nem is gondolva rá, hogy esetleg doppingszert is tartalmazhatnak. Ezért is sulykoljuk, figyelmeztetünk, beszélünk minden érintettel. Szoros kapcsolatot tartunk az összes magyar olimpiai kerettaggal, már ismert az idei tiltólista, s valamennyien megkapják külön, könyv formájában is, mire kell vigyázni-ügyelni. Igyekszünk mindenféle felvilágosítással szolgálni közvetlenül a sportolóknak, s én nagyon remélem, a magyar csapatban nincs, nem lesz olyan sportoló, aki tudatlanul, kérdezés nélkül, bármilyen doppingszerhez hozzányúl."

A közbevetésre, hogy ami nincs rajta a 2012-es tiltólistán, azért nem lehet büntetni, a MACS vezetője ekként reagált:

"Én azt gondolom, Londonban nem új vegyülettípusok lesznek, ha lesznek, hanem a meglévők, a növekedési faktorok, vagy akár az EPO újgenerációs készítményeivel fogunk inkább szembetalálkozni. Tehát nagy "csodaszereket" jómagam nem várok. Kivétel a géndopping, amely amúgy ott van a tiltólistán. Picivel mindig közelebb jutunk a kimutatási technikához, de azért az még odébb van, hogy ezt is ellenőrizni tudjuk, s ebből akár pozitív eredmények szülessenek. De én azt gondolom, a londoni olimpia nem a géndoppingról fog szólni."

Tiszeker Ágnes végül kitért rá, hogy a brit fővárosban a MACS is indít csapatot.

"Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy mi is részt veszünk az olimpián, ami kifejezetten dicsőség országunk számára is" - mondta. "Valamennyi, sportolót indító ország pályázott rá, hogy legalább egy ellenőrrel képviseltesse magát Londonban. Nagyon nehéz volt a bejutás, elméleti és gyakorlati vizsgák során kellett átjutni. Ezért is nagy szó, hogy várhatóan tíznél is több munkatársunk dolgozik majd az olimpián és a paralimpián, ami nagy siker, s izgatott várakozással nézünk elébe a mi szereplésünknek is."

mti/para