EURO-2012 - Beperelte az UEFA-t a lengyel fogyasztóvédelem

2012. március 16. - 17:23 | Sport

Beperelte az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA) a lengyel fogyasztóvédelmi felügyelőség (UOKiK), amely szerint az Ukrajnával közösen rendezendő Európa-bajnokság jegyforgalmazási feltételei sérthetik a fogyasztók jogait - írta pénteken a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

A varsói fogyasztóvédelmi bíróság az első tárgyalást június 22-én, már az Eb idején tartja meg.

Malgorzata Cieloch, az UOKiK szóvivője közölte: tisztában van azzal, hogy a bírósági határozat már csak a torna után lép érvénybe, de szükségesnek tartja a pert, mert a szövetség károsult ügyfelei a döntés alapján kártérítést igényelhetnek.

Az UOKiK keresetében megkérdőjelezte az UEFA szabályzatának több pontját, amelyek kizárják a szervezet felelősségét az esetleges jegyforgalmazási problémákért. A lengyel felügyelőség szabálytalannak ítéli egyebek közt azt, hogy nem térítik meg a kézbesítéskor eltűnt jegyek árát.

A Lengyel Labdarúgó Szövetség (PZPN) nem foglalt állást az ügyben, míg Elzbieta Jakubiak volt sportminiszter az UEFA által kötött szerződések uniós szintű felülvizsgálását szorgalmazza, mert szerinte hasonló szabályozásokat más sportágakban is bevezettek. Az UEFA-t képviselő Baker & McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda varsói kirendeltsége szerint a szövetség számára a szurkolók érdeke a legfontosabb, de az ügyet annak lezárultáig nem fogja kommentálni.

MTI/para