Bahreini Nagydíj: "Nem akarunk Forma-1-et!" - Meghalt egy tüntető a rajt előtt

2012. április 22. - 12:32 | Sport

Bahreinben tovább nőtt a feszültség a Forma 1-es autós gyorsasági világbajnokság vasárnapi futamának rajtja előtt, mivel egy kormányellenes tüntető életét vesztette Manama, a főváros közelében vélhetően abban az újabb összecsapásban, amely az arab ország uralkodóházával szembenálló ellenzékiek és a királyság rendfenntartó erői között zajlott le szombaton.

Már pénteken, az F-1-es Grand Prix-n résztvevők első szabadedzésének napján is mintegy ötezren tüntettek a rendszer ellen Manama közelében, amikor a rendőrség elállta a pályához vezető utat, és összecsapott a felvonulókkal. "Nem akarunk Forma-1-et!" - kántálták a protestálók, akik ellen a hírek szerint könnygázt és hanggránátokat is bevetettek, de akkor nem volt sérültje a demonstrációnak.

A szombati kvalifikációt követően feltett újságírói kérdésre, hogy mit szól a halálhírhez, a világbajnoki címvédő német Sebastien Vettel ezt mondta: "Úgy gondolom, mindig szörnyű, ha valaki meghal."

A polgárháborús viszonyok között élő olajállamban a hírügynökségi jelentés szerint már legalább félszázan veszítették életüket a 2011 elején kirobbant konfliktus kezdete óta. A bahreiniek többségét adó síita felekezet szerint a szunnita elit háttérbe szorítja őket. Azt követelik, hogy mondjon le az uralkodó, és vezessenek be politikai reformokat. Vezetői értésre adták, hogy ki fogják használni a szerte földön népszerű Forma-1-es nagydíj kínálta alkalmat arra, hogy ráirányítsák a világ figyelmét a helyzetükre és követeléseikre.

Tavaly biztonsági okokból nem rendezték meg a Bahreini GP-t.

MTI/para