Halál jár a Mount Everesten – Klein Dávid mégis oda készül

2012. május 21. - 16:38 | Sport

Legalább három hegymászó meghalt vasárnap, amikor a Mount Everest csúcsáról ereszkedtek lefelé, két társukat pedig még keresik a hegyimentők - közölték a nepáli hatóságok hétfőn.

A nepáli hegymászási hivatal egyik munkatársa, Gyanendra Shrestha elmondta, hogy egy 61 éves német, egy ismeretlen korú nepáli születésű kanadai és egy 44 éves koreai állampolgár vesztette életét szombaton a hegyen. A halál oka valószínűleg kifáradás és magashegyi betegség volt. A hét végén egy kínai alpinista és egy nepáli hegyi vezető is eltűnt a csúcs közelében, őket még keresik a hatóságok.

Az időjárás pénteken és szombat reggel még kedvező volt, de később szélvihar tört ki a 8850 méter magas hegy felső régióiban - mondta Shrestha, aki az alaptáborban várja a további információkat. A tavaszi mászószezon első két, tiszta időjárású napjának számító pénteken és szombaton körülbelül 150 hegymászó érte el a csúcsot. "Szombaton dugó alakult ki a hegyen. Néhány mászó még elég késői időpontban, délután fél háromkor is nekiindult a csúcsnak, ami nagyon veszélyes" - közölte Shresta. "A tömeg miatt az alpinistáknak többet kellett várakozniuk, amíg megkísérelhették elérni a csúcsot, ezért túl sok időt töltöttek nagy magasságban. Feltehetően sok mászó csak kevés oxigént vitt magával és nem számított az extra várakozási időre" - tette hozzá.

A hegymászóknak általában azt tanácsolják, délelőtt 11 óra után ne próbálkozzanak csúcstámadással. Az utolsó tábor fölötti részt a meredek, jeges lejtők, a ritka oxigén és a csalóka időjárási körülmények miatt a mászók "halálzónának" nevezik. 1996 május 10-én nyolc ember halt meg az Everesten, amikor a csúcsról leereszkedve egy hóvihar elsodorta őket. Ez valószínűleg a legtöbb áldozatot követelő nap volt a hegy megmászásának történetében.

Hír24/mti/para