Megsarcolja a magyar köztévé a kocsmai meccsnézésért a vendéglátósokat

2012. május 23. - 14:36 | Sport

Az MTVA, a foci Eb és az olimpia kizárólagos hazai közvetítési és kivetítési jogtulajdonosa a kocsmai meccsnézésért pénzt kér a vendéglátósoktól - írja a Hír24.

Mozgalmas élet várható a nyáron a kisebb-nagyobb kocsmák környékén. Az Eb-meccsek és a londoni ötkarikás játékok eseményeit biztosan sokan fogják nézni nyilvános vendéglátóipari egységekben, megfelelő folyadékbevitel mellett.

Így kalkulál az MTVA is, a közvetítési és kivetítési jogok magyarországi kizárólagos tulajdonosa. Az adófizetők pénzéből működő közszolgálati média meg akarja adóztatni a meccsek, olimpiai versenyek MTV-s adásait a vendégek számára sugárzó kocsmárosokat.

Az adó a körülmények figyelembevétele után tízezres nagyságrendtől majdnem egymillióig terjedhet. Aki beválllaja a regulát (akár a presszóban bekapcsolt "kistévéért" is), annak előre meg kell állapodnia az MTVA-val, amely persze a nyilvános kivetítések szervezőinek is köszönhetően magasabb nezőszámot érhet el, ami a reklámbevételek alapja.

A vendéglátósok természetesen nem örülnek a "fociadónak", sokan vitatják a közszolgálati média lépését, jogi lépések is elképzelhetőek. Az MTVA közleményében arra hivatkozik, hogy az UEFA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, az eredeti jogtulajdonosokkal kötött szerződés értelmében "...nem csak lehetőséget biztosítottak az MTVA-nak a közvetítésre, és ez események kivetítésre, de egyben kötelezte is őket arra, hogy jelentsék az engedély nélküli eseményeket, kivetítéseket, hogy az UEFA és a NOB így közvetlenül tehesse meg a szükséges jogi lépéseket".

Hír24