FORMA-1: Monacóban Webber győzött

2012. május 27. - 18:45 | Sport

Mark Webber, a Red Bull ausztrál pilótája nyerte a Forma-1-es Monacói Nagydíjat, az autós gyorsasági-világbajnokság idei hatodik versenyét.

Webber mögött a német Nico Rosberg (Mercedes) lett a második, a spanyol Fernando Alonso (Ferrari) pedig a harmadik. Az ausztrál autóversenyző rajt-cél győzelmet a Monte-Carlóban rendezett városi viadalon.

Az idei első hat futamot hat különböző pilóta nyerte, ez eddig még sohasem fordult elő az F1 történetében. A vb-pontversenyt Alonso vezeti, a második a vb-címvédő német Sebastian Vettel (Red Bull), míg a harmadik Webber.

A start után Webber megtartotta első helyét, a francia Romain Grosjean (Lotus) összekoccant a német Michael Schumacherrel (Mercedes), majd a venezuelai Pastor Maldonado (Williams) és a spanyol Pedro de La Rosa (HRT) is ütközött, és amíg az összetört gépkocsikat kiemelték a pályáról, beküldték a biztonsági autót. A Safety Car a harmadik körben állt ki, ekkor Webber, Rosberg, Lewis Hamilton (brit, McLaren), Alonso, Felipe Massa (brazil, Ferrari), Vettel volt a sorrend az élen.

A tizedik kör után továbbra is az ausztrál autóversenyző vezetett, mögötte változatlan volt a sorrend az élbolyban.

A viadal harmada után (26. kör) még mindig Webber haladt az élen, a pilóták "békésen" - olykor több mint 260 km/órás sebességgel - "vonatoztak" körbe-körbe.

Az élbolyból a 28. körben először Rosberg cserélt gumit, majd egy körrel később Webber és Hamilton is a boxutcában járt. Alonso még maradt egy kört, és gyorsabb gumicseréjével Hamilton elé jött vissza.

Féltávnál a vb-címvédő Sebastian Vettel vezetett, de a német versenyző ekkor még nem cserélt gumit, mögötte Webber, Rosberg, Alonso és Hamilton volt a sorrend. Vettel a 46. körben járt a boxutcában, majd a negyedik helyre tért vissza Webber, Rosberg és Alonso mögé.

Húsz körrel a zárás előtt nem változott semmi sem az élen, az első hat versenyző kissé meglépett a többiektől, a hetedik helyen 25 mp-ces hátránnyal hajtott Schumacher. A 65. körben a hétszeres világbajnok német műszaki hiba miatt feladta a versenyt.

A hajrában a szemerkélő esőben a pilóták kissé visszafogták a tempót, a sorrend azonban nem módosult.

A következő futam két hét múlva Kanadában lesz.

- mti/para -