Euro 2012: Olaszország csalódott, de köszöni, hogy álmodhatott

2012. július 2. - 15:08 | Sport

Csalódással, de köszönetet mondva is kommentálták a hétfői olasz lapok a labdarúgó-válogatottat, amely vasárnap 4-0-ás vereséget szenvedett a címét megvédő spanyoloktól a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság kijevi fináléjában.

"Így fájt!" - szólt a Gazzetta dello Sport címe. A legnagyobb példányszámú sportnapilap a könnyező Mario Balotelli fényképét tette címoldalára. "Az olaszok mérkőzése az első félidő után befejeződött. Lemerült az olaszok eleme" - kommentálta az újság a spanyoloktól elszenvedett vereséget, hangsúlyozva, hogy Olaszország mindenképpen köszönettel tartozik a döntőig eljutott válogatottnak.

Az újság nem felejtette el megemlíteni, hogy Cesare Prandelli szövetségi kapitány átölelte az elkeseredett Balotellit. A sportlap online felmérésének hétfő délelőtti eredménye szerint az olasz csapat hatvan százalékban az erősebb spanyolok miatt maradt alul, negyven százalékban Prandelli alkalmazott rossz taktikát.

"Túl fáradtak voltunk" - idézte az olasz sajtó Prandellit. "Ez nem a mi mérkőzésünk volt" - tette hozzá Gianluigi Buffon kapus. "Nem tudtunk 100 százalékot hozni" - fogalmazott a kijevi pályán hosszan zokogó Leonardo Bonucci védő, akit csapattársai vigasztaltak. "Egyszer sem sikerült sarokba szorítani a spanyolokat" - hangoztatta Daniele De Rossi.

"Prandelli, mit csináltál...?" - kérdezte a Corriere dello Sport, amely szerint a szakvezető egy "kimerült és rossz fizikai állapotban lévő" olasz válogatottat küldött pályára. "Prandelli mindent elrontott" - vélte a sportújság. "Itália, ne sírjál" - idézte a Tutto Sport főcíme Buffon szavait. A csapatkapitány szerint a spanyolok jobbak voltak, de Olaszország emelt fővel távozik az Eb-ről, mert a 4-0 sem törölheti ki a válogatott rendkívüli szereplését. "Mindenképpen bajnokként térünk haza" - mondta.

"Ennél rosszabbul nem is lehetett volna..."- írta az Il Tempo napilap, amely arról írt, hogy Prandelli rossz felállást választott a spanyolok ellen.

"Olaszországnak nem sikerült a csoda. Spanyolország elsodorta a fáradt Itáliát, de köszönjük az azzurróknak, hogy álmodhattunk" - kommentálta a Corriere della Sport. A napilap vezércikke szerint a döntőn jött ki az olaszokon "a bajnokság során felgyülemlett fáradtság. Ez a csapat azonban az olasz labdarúgás újrakezdésének jelképe, megtanította az olaszokat az egységre".

A Corriere kiemelte Prandelli azon döntését is, hogy szövetségi kapitányként folytatja. "Azzurri, nagy csalódás" - hangsúlyozta a La Repubblica, "Spanyolország a történelemben, Olaszország könnyek között" - választotta címének az Il Messaggero.

Az Olaszországba hétfőn hazatérő csapatot este hét órakor a római elnöki palotában fogadja Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök, aki az Eb minden mérkőzése után telefonon gratulált az válogatottnak.

A kijevi lelátón - Viktor Janukovics ukrán elnöktől szándékosan távol - ülő Mario Monti olasz miniszterelnök szerint a csapat "bátran, erősen és becsülettel játszott". Monti a válogatottól megkapta Mario Balotelli mezét.

A döntő alatt az olasz tereken összegyűlt szurkolók mély csendben követték a spanyolok szárnyalását. A milánói dóm téren gyászoló tízezrek között kis spanyol csoport ünnepelt, őket a rendőrök védték meg az olaszok haragjától.

MTI/para