London 2012 - A hollandok sem elégedettek a himnuszuk olimpiai verziójával

2012. július 31. - 17:58 | Sport

A hollandok sem elégedettek a himnuszuknak a londoni olimpián elhangzott változatával - írta kedden a Nederlands Dagblad című holland napilap, amely szerint a "különös hangzásra" vonatkozó megállapításokat zenekritikusok is alátámasztják.

A holland himnusz felvételének 90 másodperces részletét még az olimpia előtt megküldték a szervezőbizottságnak. Amikor vasárnap Marianne Vosnak, női kerékpáros mezőnyverseny győztesének átadták az aranyérmet, több holland néző is "szokatlannak és különösnek" találta a nemzeti himnuszt.

A lap által megkérdezett zenetudósok szerint az új hangszerelésben párhuzamosan ötöd- és nyolcadhangok is szerepelnek, ami nem szokásos a klasszikus zenében. Szerintük ezek a popzenére jellemző harmóniai bakik egyértelműen felismerhetők az olimpiai változatban.

A holland nemzeti himnusz, a Wilhelmus az egyik legrégibb a világon, 1574-ben keletkezett, de csak 1932 óta hivatalos himnusz. Zeneszerzőjének neve nem maradt fenn, dallama egy népszerű francia katonadalén alapul. Szövegét feltehetően Filips van Marnix báró írta 1568 és 1572 között, a spanyol uralom elleni németalföldi felkelés idején. Elnevezését (Wilhelmus) I. Orániai Vilmos (Hallgatag Vilmos) hercegről, a XVI. századi németalföldi lázadás vezetőjéről kapta.

A magyar olimpiai csapat vezetése hétfőn kérte a nemzeti himnusz lecserélését a szervezőktől, azután, hogy a kardozó Szilágyi Áron vasárnap szerzett aranyérmét követően a Magyar Olimpiai Bizottság közleménye szerint "a Magyar Himnusz nem megfelelő verziója hangzott el. A szervezőbizottság (LOCOG) ígéretet tett az azonnali intézkedésre és a magyar kérés teljesítésére a vonatkozó nemzetközi protokoll szabályokkal összhangban."

(MTI)

Címkék: London 2012, himnusz