Az összes Tour de France-győzelmet elvették Lance Armstrongtól

Megfosztja hét Tour de France-győzelmétől Lance Armstrongot az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA), a szervezet helyi idő szerint csütörtök éjjel bejelentette, hogy a kerékpárost örökre eltiltja a versenyzéstől, mert a sportoló úgy döntött, nem védi magát a doppingvádakkal szemben.

Armstrong közleményben jelentette be a megszabott éjféli határidő előtt, hogy nem folytatja a küzdelmet a vádak ellen.

"Minden ember életében eljön az az idő, amikor ki kell mondania: ami sok, az sok! Számomra most jött el. Küzdenem kellett azon vádak ellen, hogy csaltam, és igazságtalan előnyre szert téve nyertem el 1999 óta a hét Tourt" - olvasható a 40 éves amerikai kerékpáros honlapján.

"Szomorú nap ez a mai mindannyiunknak, akik szeretjük a sportot és sportolóinkat" - írta közleményében Travis Tygart, az USADA vezetője.

John Fahey, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke azt nyilatkozta, Armstrong gyakorlatilag elismerte bűnösségét azzal, hogy a továbbiakban nem küzd az ellene felhozott vádakkal szemben.

"Biztos vagyok abban, hogy az USADA a WADA által előírt szabályoknak megfelelően reagált" - fogalmazott Fahey. "Most kiszabhatóak azok a büntetések, amelyek érvényesítésére ilyen esetekben a WADA előírásai szerint lehetőség van" - közölte.

A szervezet még júniusban eltiltotta a sportolót mindennemű versenyzéstől, új szenvedélyének, a triatlonnak sem hódolhatott. Armstrong minden vádat tagadott, de tudta, ha elmarasztalják, megfoszthatják mind a hét Tour de France-győzelmétől.

Az USADA június 14-én eljárást indított, majd június 30-án vádat emelt Armstrong ellen. A kerékpározástól tavaly visszavonult sportembert doppingolással, illetve doppingszerekkel való kereskedéssel vádolják, az USADA többek között azt állítja, Armstrong 2009-es és 2010-es vérmintáin manipuláció nyomai mutathatók ki.

A dpa német hírügynökség összegyűjtötte a 40 éves sportoló doppingügyének főbb állomásait.

    2004. július 2.:
Közvetlenül a 2004-es Tour de France előtt jelent meg az "L.A. Confidental" című könyv, amelyben két újságíró, David Walsh és Pierre Ballester komoly doppingvádakat fogalmazott meg Lance Armstrong ellen.
    2004. október 1.:
Michele Ferrari sportorvos egy év börtönbüntetést kapott, mert bebizonyosodott róla, hogy csalásokban vett részt. Az olasz doktor sokáig Armstronggal is együtt dolgozott. Ferrarit ugyanakkor bizonyítékok hiányában felmentették az alól a vád alól, hogy kerékpárosokat látott volna el doppingszerekkel.
    2005. április 1.:
Mike Anderson, Armstrong korábbi menedzsere egy bírósági tárgyaláson azt állította, hogy 2004-ben "tiltott szert" talált a kerékpáros fürdőszobájában. Armstrong rágalmazás miatt kártérítési pert indított Anderson ellen.
    2005. július 24.:
Armstrong rekordot jelentő hetedik alkalommal diadalmaskodott a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen, s ezután befejezte kerékpáros pályafutását.
    2005. augusztus 23.:
A L'Equipe francia sportnapilap arról közölt írást, hogy Armstrong 1999-ben adott vizeletmintáiban bizonyítottan eritropoetin (EPO) elnevezésű tiltott teljesítményfokozóra bukkantak. Az EPO-t először 2001-ben tudták kimutatni.
    2006. május 31.:
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) által összehívott bizottság felmentette Armstrongot az 1999-es doppingvádak alól. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) az UCI jelentését "majdhogynem nevetségesnek" nevezte.
    2008. szeptember 9.:
Armstrong bejelentette, hogy 2009-ben visszatér a kerékpársportba.
    2008. október 2.:
A Francia Doppingellenes Ügynökség (AFLD) azt tanácsolta Armstrongnak, hogy az 1999-ből megőrzött hat vizeletmintáját vetesse alá újabb teszteknek. A kerékpáros nem fogadta el a javaslatot.
    2010. május 20.:
Floyd Landis, Armstrong korábbi csapattársa közölte, hogy pályafutása nagyobb részében folyamatosan doppingolt. A Tour de France 2006-os győztese - akit utóbb megfosztottak címétől - ezzel összefüggésben Armstrongot is doppingolással vádolta. Utóbbi visszautasította az állításokat.
    2010. május 26.:
Landis kijelentései után az amerikai hatóságok közölték, kiszélesítik az Armstrong elleni nyomozást, s abban a kérdésben is vizsgálatot indítottak, hogy a kerékpáros főszponzorától, az US Postaltól kapott támogatást nem fordította-e doppingszerek beszerzésére.
    2011. február 16.:
Armstrong bejelentette, hogy véglegesen visszavonul.
    2011. május 20.:
Tyler Hamilton, Armstrong másik korábbi csapattársa Floyd Landishez hasonlóan komoly doppingvádakat fogalmazott meg Armstrong ellen. "Láttam a hűtőszekrényében az EPO-t. Sőt, egyszer annak is szemtanúja voltam, ahogyan beadta saját magának" - nyilatkozta Hamilton.
    2012. február 4.:
Az államügyészség beszüntette a nyomozást Armstrong ellen a doppingvádakkal kapcsolatban.
    2012. február 9.:
A Nemzetközi Triatlon Szövetség (WTC) bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötött Armstronggal, aki ha hat versenyen rajthoz áll, egymillió dollárt kap rákellenes alapítványán, a "Livestrong"-on keresztül. Az első viadalra az idén októberben kellett volna elutaznia Armstrongnak.
    2012. június 12.:
Az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA) súlyos doppingvádakat fogalmazott meg Armstronggal szemben. A sportembert doppingolással, illetve doppingszerekkel való kereskedéssel vádolták, az USADA többek között azt állította, Armstrong 2009-es és 2010-es vérmintáin manipuláció nyomai mutathatók ki. Armstrongot azonnali hatállyal minden sporttevékenységtől eltiltották.
    2012. június 14.:
A WTC közölte: az Armstrong ellen folyó eljárás miatt a sportoló nem indulhat triatlonversenyeken, így a június 24-i nizzai Ironman-en sem állhatott rajthoz.
    2012. augusztus 20.:
Egy texasi bíróság jogosnak ítélte az USADA által megfogalmazott vádakat. Armstrongnak ezután döntenie kellett, hogy bírósági meghallgatáson kívánja-e bizonyítani ártatlanságát, vagy elfogadja az esetlegesen életre szóló eltiltást.
    2012. augusztus 24.:
Armstrong közleményben jelentette be, hogy a továbbiakban nem harcol az ellene felhozott vádak ellen. Az USADA így megfoszthatja mind a hét Tour-győzelmétől, s örökre eltilthatja a versenyzéstől.

(MTI)