Puskás-díj: Neymar, Messi és Falcao is a jelöltek között

2012. november 14. - 17:32 | Sport

A címvédő Neymar, valamint Lionel Messi és Radamel Falcao is versenyben van a Puskás-díjért, azaz az ő egy-egy találatuk is szerepel azon a szerdán nyilvánosságra hozott tízes listán, melyen az elmúlt év legszebb góljai kaptak helyet az illetékes szakmai bizottság megítélése szerint.

A jelöltek között ezúttal is helyet kapott egy női játékos: a mexikói Olivia Jimenez a Svájcnak lőtt távoli bombájával került a legjobbak közé.

Szavazni a FIFA honlapján lehet, ahol megtekinthető az összes jelölt gól.

Az idei tíz jelölt listája (A FIFA honlapja alapján):
Agyemang Badu - február 1., a Ghána-Guinea mérkőzés
Hatem Ben Arfa - január 7., Newcastle United-Blackburn Rovers angol FA Kupa-mérkőzés
Radamel Falcao - május 19., América de Cali-Atlético Madrid barátságos mérkőzés
Eric Hassli - május 16., Vancouver Whitecaps-Toronto FC amerikai bajnoki mérkőzés
Olivia Jimenez - augusztus 22., Mexikó-Svájc női mérkőzés
Gastón Mealla - január 29., Nacional Potosí-The Strongest bolíviai bajnoki mérkőzés
Lionel Messi - június 9., Brazília-Argentína barátságos mérkőzés
Neymar - március 7., Santos-Internacional Libertadores Kupa-mérkőzés
Moussa Sow - március 17., Fenerbahce-Galatasaray török bajnoki mérkőzés
Miroslav Stoch - március 3., Fenerbahce-Genclerbirligi török bajnoki mérkőzés

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke 2009. október 20-án, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián jelentette be, hogy a FIFA Puskás-díjat alapít, mellyel az év legszebb góljának szerzőjét jutalmazza. A díjnyertes gólról internetes szavazás dönt, a győztes minden évben a FIFA "Év játékosa" gálán veheti át a díjat.

Elsőként Cristiano Ronaldo kapta meg a trófeát 2009-ben, a Manchester United színeiben szerzett találatáért. A portugál csatár Puskás Ferenc özvegyétől vehette át a legszebb gólért járó díjat. 2010-ben Hamit Altinp győzött, aki a török válogatottban hatalmas gólt lőtt a Kazahsztán elleni Eb-selejtezőn. Tavaly Neymar diadalmaskodott egy fantasztikus cselsorozatot követő találattal.

A fifa.com és a francefootball.fr olvasói november 29-ig választhatnak a tíz megadott gól közül, akkor Sao Paulóban sajtóértekezleten hozzák nyilvánosságra, melyik három gól kapta a legtöbb szavazatot. Rögtön ezt követően, ugyancsak a fenti két honlapon, folytatódik a szavazás, de már csak a fennmaradó három legszebb gól közül választhatnak a voksolók. A végső győztest 2013. január 7-én, a FIFA Aranylabda-gáláján, Zürichben hirdetik ki. A szavazás aznap, az esti show közben zárul le.

mti/para