Forma 1: Vettel világbajnok, Schumacher kilométer-rekorder lehet

2012. november 16. - 14:15 | Sport

Akár már pályafutása 100. futamán, a vasárnapi, austini Egyesült Államok Nagydíján megszerezheti harmadik Forma-1-es világbajnoki címét Sebastian Vettel.

A Red Bull éllovas német pilótájának jelenleg 255 pontja van, s tíz ponttal előzi meg a Ferrari második helyen álló spanyol versenyzőjét, Fernando Alonsót.

Vettel már Texasban világbajnok lesz:

- Ha nyer és Alonso nem végez az ötödiknél jobb helyen. Ebben az esetben Vettelnek 280, Alonsónak pedig maximum 255 pontja lenne a zárófutam előtt.

- Ha második lesz és Alonso nem végez a kilencediknél jobb helyen. Ebben az esetben Vettelnek 273, Alonsónak pedig maximum 247 pontja lenne a zárófutam előtt.

- Ha harmadik lesz és Alonso nem szerez pontot, azaz nem kerül az első tíz közé. Ebben az esetben Vettelnek 270 pontja lenne, Alonso pedig maradna 245 pontos a zárófutam előtt.

Azonos pontszám esetén a több futamgyőzelem rangsorol - Vettel eddig ötször, míg Alonso háromszor diadalmaskodott az idény során (a győzelemért 25 pont jár). A szezon utolsó GP-jét november 25-én rendezik majd Sao Paulóban.

Alonso: Vettelnél van a jobb autó

"Sokkal jobb az autója, de a miénk a jobb csapat" - olvasható a La Vanguardia című spanyol napilapban Alonso csütörtöki nyilatkozata. "Mindenki azzal a fegyverrel harcol, amivel rendelkezik."

Vettel sem maradt adós a válasszal: "Óriási lehetőség előtt állunk, tőlünk függ, hogy sikerül-e megvalósítani azt, amit elterveztünk" - mondta a német autóversenyző, aki századik F1-es GP-jére készül. "Minden erőmet beleadom, a gázt nyomom majd, nem a féket."

Schumacher kilométer-rekorder lehet

A vasárnapi, austini Egyesült Államok Nagydíján a Forma-1 kilométer-rekordere lehet Michael Schumacher, az autósport elitkategóriájának hétszeres világbajnoka.

A mostani csúcsot a német pilóta korábbi csapattársa, a brazil Rubens Barrichello tartja 80 067 versenykilométerrel, míg a Mercedes versenyzője jelenleg 80 059 kilométernél tart.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben Schumacher pályafutása utolsó előtti futamán, Austinban legalább két kört megtesz az 5,516 kilométer hosszú pályán, akkor újabb kategóriában lesz rekorder.

(MTI)