Gútán ágyúszóra rajtol el a mezőny a III. Vízkereszt Maratonon és Félmaratonon

2013. január 4. - 13:24 | Sport

Szilveszterkor Dunaszerdahelyen ért véget a rangos dél-szlovákiai futóversenyek 2012-es sorozata, Háromkirályok napján pedig Gútán rajtol el a 2013-as széria.

A Vág-parti városban január 6-án harmadik alkalommal zajlik a Vízkereszt Maraton és Félmaraton. A maratoni táv (42,195 km) a Gúta–Vágfüzes–Kava–Agyagos–Vágfüzes–Gúta útvonalon van kijelölve, míg a félmaratonon (21,1 km) indulók a Gúta–Vágfüzes–Gúta útvonalon róják a kilométereket. A futók, akik kötelesek betartani a közúti közlekedés szabályait, hagyományosan délelőtt tíz órakor a városközpontban ágyúszóra rajtolnak el. A maratoni távon a férfiak két kategóriában (18–39 évig, 40 évnél idősebbek) küzdenek a győzelemért, a nőknél és a félmaratonon viszont nem kreáltak kategóriákat a szervezők, akik a tizennyolc évnél idősebbek nevezését fogadják el, s az időhatárt 6 órában szabták meg. Nevezni a verseny napján a helybeli Corvin Mátyás Alapiskola éttermében 8.00–9.40 között lehet. A rajtdíj 5 euro. Az öltöző és a zuhanyzó a tanintézmény tőszomszédságában található városi sportcsarnokban biztosított. Verseny közben frissítő (tea, gyümölcs), célbafutás után pedig meleg étel és az elmaradhatatlan palacsinta várja a futókat. A szervezők a legjobb férfi és női versenyzőket díjazzák.

A pályacsúcsot a férfiaknál 2:48:25-el a maratoni táv kétszeres győztese, a zsitvabesenyői Magyar Imre, a nőknél a budapesti Kis Mirella (3:26:15), félmaratonon a férfiaknál a besztercebányai Peter Kačáni (1:22:45), a hölgyeknél pedig a győri Mizus Ilona Tünde (2:05:33) tartja.

ái