FIFA-gála - Ismét Messié a FIFA-Aranylabda, Stoché a Puskás-díj

2013. január 7. - 20:43 | Sport

Lionel Messi, az FC Barcelona argentin válogatott futballistája nyerte el a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), valamint a France Football magazin által közösen odaítélt FIFA-Aranylabda díjat, amelyet hétfőn adtak át a FIFA zürichi éves gáláján. A legszebb gólért járó Puskás-díj a szlovák Miroslav Stoché lett.

A futballtörténelem első négyszeres aranylabdása a szavazatok 41,6 százalékával az ősi rivális Real Madridot erősítő portugál Cristiano Ronaldót (23,68 százalék) és klubtársát, a spanyol válogatottal tavaly Európa-bajnok Andres Iniestát (10,91 százalék) előzte meg.

A nőknél az előző évhez hasonlóan ismét nem az ötszörös győztes brazil Marta nyert, habár ezúttal is ott volt a jelöltek között, hanem az amerikai csapattal olimpiai bajnok Abby Wambach.

A legjobb edző Vicente Del Bosque, az Európa-bajnoki címét nyáron megvédő, világbajnok spanyol válogatott szövetségi kapitánya lett. A legjobb nőicsapat-edzőnek Pia Sundhagét, a svéd válogatott szövetségi kapitányát választották, aki tavaly az amerikai nemzeti csapattal megnyerte a londoni olimpia női futballtornáját.

Az elnöki különdíjat a játékosként és edzőként is világbajnok német Franz Beckenbauer kapta.

A FIFA Fair-play díját az Üzbég Labdarúgó Szövetség érdemelt ki az üzbég csapatok és szurkolók egész éves teljesítményéért és viselkedéséért.

A labdarúgókat képviselő érdekvédelmi szervezet (FIFPro) által megválasztott álomcsapatba mindössze három spanyol együttesből kerültek be játékosok: a spanyol kupagyőztes FC Barcelona és a spanyol bajnok Real Madrid öt-öt és az Európa Liga-győztes Atlético Madrid egy futballistája.

Miroslav Stoch Puskás-díjas gólja:


szólj hozzá: Ilyen a tökéletes kapáslövés

- mti/para -