FORMA 1: Ausztrál Nagydíj - Räikkönen nyerte az idénynyitót

2013. március 17. - 09:06 | Sport

A 2007-ben világbajnok Kimi Räikkönen, a Lotus finn versenyzője nyerte vasárnap az Ausztrál Nagydíjért kiírt Forma-1-es szezonnyitó versenyt Melbourne-ben.

A 33 esztendős pilóta pályafutása jubileumi, 20. futamgyőzelmét aratta, s immár 811 világbajnoki pontot gyűjtött karrierje során.

Räikkönen mögött az élete 199. F1-es GP-jét teljesítő Fernando Alonso, a Ferrari kétszeres vb-győztes spanyol versenyzője végzett a második, a vb-címvédő Sebastian Vettel, a Red Bull német pilótája pedig a harmadik helyen.

Hűvös, szeles időben, de száraz pályán rajtolt el a mezőny. A startnál Vettelnek sikerült megtartania első helyét, a két Ferrari, Felipe Massa és Alonso azonban egyformán nagyszerűen indult, míg a legtöbb pozíciót Vettel ausztrál csapattársa, Mark Webber veszítette. Az első kör végén Vettel, Massa, Alonso, Lewis Hamilton, Räikkönen, Nico Rosberg, Webber volt az első nyolc sorrendje. Utóbbi már a 6. körben kiállt a nagyon rövid idő alatt elkopó gumikat lecserélni, az élen álló Vettel egy körrel később látogatta meg a boxot. Massa a 8., Alonso és Räikkönen a 9. körben járt a szerelőknél, a kiállások után azonban nem változott az első négy sorrendje, igaz, ekkor a gumikat még nem cserélt Hamilton és Rosberg állt az élen, mögöttük Adrian Sutil, majd Vettel és üldözői következtek.

Webber a 19., Alonso a 20. körben szánta rá magát az újabb kerékcserére, miközben az élen a boxot addig elkerülő Sutil haladt. A 21. kör végén ő és Vettel egyszerre hajtott végre kiállást, de mindketten Alonso mögé érkeztek vissza a pályára. Massa a 23. körben járt a boxban, miközben a gumit addig csak egyszer cserélt Räikkönen az élen nagyon komoly tempót diktálva kezdte leszakítani az őt üldözőket. Féltávnál a finn mögött Hamilton, Alonso, Vettel, Sutil, Massa, Paul di Resta (brit, Force India) és Webber haladt az élbolyban.

Alonso a 31. körben megelőzte Hamiltont, aki azonnal a boxba ment kereket cserélni, s ugyanígy tett a 34. körben Räikkönen, három körrel később pedig Massa. Húsz körrel a leintés előtt Vettel is kint járt a boxban, egy kör elteltével a vezető Alonso szintén kiállt, majd Sutil és Räikkönen mögé érkezett vissza a pályára.

Tizenöt kör volt hátra, amikor Räikkönen megelőzte Sutilt, mögöttük Alonso, Vettel, Massa, Hamilton, Jean-Eric Vergne (francia, Toro Rosso) és Webber haladt. Három körrel később Alonso feljött a második helyre, s elkezdte üldözni az élen haladó Räikkönent. A finn világbajnok azonban már nem engedte ki a kezéből a diadalt, s a pontszerző helyeken haladó versenyzők is megelégedtek elfoglalt pozíciójukkal, így a leintésig az állás már nem változott.

- mti/para -