Megvan Overdose utódja?

2013. április 18. - 11:15 | Sport

Maktoum sejk és Abdullah herceg is licitált a versenylóra, végül Mikóczy vette meg Overdose testvérét - 270 ezer euróért.

Tegnap kora este az angliai Newmarketben, abban az árverési csarnokban, ahol Overdose-t is vette, Mikóczy Zoltán megvásárolta Overdose testvérét, aki magyar tréningbe kerül és magyar színekben fog futni. Tudtunkkal nemcsak Magyarországon, de a régiónkban sem fizettek ennyit egy versenyben még nem futott lóért.

Mikóczy Zoltán a PannoniaOverdose.hu-nak elmondta, hogy a magas vételár ellenére is csak szerencsével tudta az egyelőre név nélküli lovat elvinni a leggazdagabb angliai futtatók elől: Maktoum sejkkel, Dubaj uralkodójával és Abdullah herceggel, a szaúdi királyi ház tagjával volt versenyben érte. Az egész egy fel nem vett telefonon múlt.

Overdose ára 2000 guinea volt, az egyelőre név nélküli csikóé pedig 215.000 guinea (a versenylovakat hagyományosan a már megszűnt angol váltópénzben árverezik - kiejtése: "gini"). Ami átszámítva 80 millió forint. Persze ezek az információk nem mindig nyilvánosak, de nem tudunk más olyan versenylóról, aki még versenykarrierjének megkezdése előtt akár csak megközelítőleg ennyiért került volna hazánkba.

Mikóczy: De még a régiónkba se. Csehországba vagy Szlovákiába is maximum a feléért.

Mi srófolta fel ennyire az árát?

Mikóczy: Ez egy olyan árverés volt, ami előtt a lovakat a pályán - ugyan nem versenyben, hanem bemutató jelleggel - megfuttatták. Az árverés két napján kalapács alá kerülő 182 ló közül ő futotta a leggyorsabb finist. Ezt sokan látták, és ha nem fut ilyen jól, talán a töredékéért is meg lehetett volna kapni.

Ugyanazok a tenyésztői, mint Overdose-é. Tőlük 35 ezer guinea-ért került egy októberi árverésen Írországba a Bansha House Stables-hez...

Mikóczy: Egy olyan tréningtelepre, akik yearlingeket vásárolnak, hogy azokat versenyre felkészítve, de futott verseny nélkül, azaz még "szűz" rekorddal adják tovább, gyakorlatilag kész versenylóként.

A csikó anyja ugyanaz az Our Poppet, aki Overdose-é, apja pedig az a Royal Applause, aki 1997-ben Európa legjobb sprintere volt. Karrierje során 15 versenyéből 9-et nyert, és kétszer volt helyezve. Egy kivétellel minden versenyét 1000-1200 méteren futotta, akárcsak Overdose. Hat Group-versenyt nyert, köztük a Group I-es Sprint Cup-ot a Haydock Parkban, és a szintén Group I-es Middle Park Stakes-t Newmarketben. A Royal Ascoton két Group III-ast nyert. Utolsó előtti versenyén a párizsi Prix de l'Abbaye-ben pedig harmadikként végzett, csupán fél hosszra a nyerőtől. Hogyan zajlott az árverés?

Mikóczy: Volt négy jelentkező, akik 150 ezer guinea-nél kiszálltak, onnan hárman maradtunk. Abdullah herceg képviselője, Maktoum sejké és én.

Mikóczy Zoltán (jobbra) figyeli a licitet ügynökével a newmarketi Tattersalls-ban.

Mohammed al Maktoum sejk a legnagyobb angliai versenyistálló, a Godolphin tulajdonosa, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke és alelnöke, Dubaj uralkodója, családi vagyonát a Wikipédia 44 milliárd dollárra becsüli. Abdullah herceg a szaúdi királyi ház tagjaként szintén sokszoros dollármilliárdos, számos kiváló versenylova közül tavaly vonult vissza a 14 versenyéből 14-et nyerő Frankel, akit máris sokan a valaha volt legjobb angol versenylóként emlegetnek.

Mikóczy: Szerencse is kellett azért. Abdullah herceg ügynöke szállt ki előbb, mivel látta, hogy megy a lóra Maktoum sejk godolphinos ügynöke is. Viszont a dubaji uralkodó ügynökének felhatalmazása csak 200 ezer guinea-ig tartott. Nem gondoltak arra, hogy jön valaki Közép-Európából, és megkeveri a dolgokat. Próbált ugyan a megbízójával - talán személyesen Maktoum sejkkel - kapcsolatba lépni, de nem sikerült elérnie. A ló 200 ezer guinea-nél az övé volt. Mi emeltünk 205-re. Még a saját szakállára ráemelt egyszer 210-re, de a 215-ös emelésünk után föltette a kezét, jelezte, hogy mivel nem tud kapcsolatba lépni a megbízójával, kiszáll.

Egyedül licitáltál?

Mikóczy: Ekkora összegeknél már nem úgy megy, hogy a Mikóczy Zoli jön... Természetesen az ügynökömmel licitáltunk, akinek a megbízatása 100 ezer guinea-ig szólt, a fölött már minden esetben én döntöttem, hogy megyünk-e tovább, vagy sem.

Te voltál jelen az árverésen, te irányítottad a licitet, de a lónak is te vagy a tulajdonosa?

Mikóczy: Az egyik, ugyanis a ló szindikátusba kerül. Ez azonban egy más tulajdonosi kör, mint Overdose-é. Én menedzselem, Jozef Roszivalhoz kerül tréningbe, és még azonos színekben is fog futni, mint Overdose és a többi lovam. Nagyon bízunk benne, hogy ezzel a vétellel egy újabb magyar ló bizonyíthat Magyarországon kívül is.

Lássuk be, hogy egy ilyen árat nem lehet itthon, de a régiónkban sem behozni a versenydíjakból, még a legnagyobb futamok megnyerésével sem. Nyilván ennél többen bíztok...

Mikóczy: Ennek a lónak nem az a küldetése, hogy Magyarországon, vagy a szűkebb kelet-európai régióban versenyezzen. Ha nem remélnénk, hogy ez a ló folytatni tudja Overdose útját - aminek persze még nem értünk a végére - akkor nem lehetett volna ekkora összeget előteremteni. Nagyon bízunk benne, hogy egy újabb magyar színekben futó ló Overdose-éhoz hasonló eredményességgel lesz képes helyt állni Nyugat-Európa nagyversenyein is. Persze tudjuk, hogy óriási a kockázat és sajnos nem csak a siker van benne a pakliban, hiszen ez lóverseny. Az árverésen találkoztam a tenyésztőivel is, akik Our Poppet, az anyakanca tulajdonosaiként egyszersmind Overdose tenyésztői is. Robinsonék bizony nagyon fogták a fejüket, amikor látták, hogy az arabok mennyiért akarják elvinni, ám végül nagyon örültek, hogy ez a lovuk is hozzám került.

Mikor láthatjuk versenyben futni?

Mikóczy: Ez egy kész, kétéves versenyló. Ki kell majd pihennie az utazást, és vélhetően júniusban vagy júliusban indulhat először versenyben.

Addigra már el is kell neveznetek...

Mikóczy: A szabály szerint a neve az anyja nevének első betűjével kell kezdődjön, szóval egyelőre csak annyi biztos, hogy O-betűs ló lesz ő is.

(PannoniaOverdose.hu)