Bajnokok Ligája: Német színekben London

2013. május 25. - 19:58 | Sport

Nem hivatalos becslések szerint 150 ezer német szurkoló érkezett Londonba a több mint három évtizede első német-német európai labdarúgó kupadöntőre.

A Bayern München és a Borussia Dortmund szombat esti Bajnokok Ligája-döntőjét, amelynek a néhány éve újjáépített, szupermondern londoni Wembley-stadion ad otthont, Angela Merkel kancellárral együtt 50 ezer német szurkoló nézheti a lelátókról; a többiek már napközben beköltöztek London pubjaiba és parkjaiba.

A várost járva az MTI tudósítója szombaton megállapíthatta, hogy London frekventáltabb helyein ezúttal a német szó volt a leggyakoribb az angol helyett. Ehhez hozzájárult a BL-döntőre érkezett városnyi német szurkoló mellett az is, hogy Nagy-Britanniában a hagyományos május végi hétfői munkaszünet miatt háromnapos hétvége kezdődött, és a jövő héten tanítási szünet is lesz az iskolákban. Ilyenkor rendszerint milliók kelnek útra; csak a londoni Heathrow repülőtérről becslések szerint 225 ezren utaznak el ezen a hétvégén.

A német szurkolóáradat érkezését nem segítette, hogy a Heathrow-n előző nap a British Airways egyik repülőgépének kényszerleszállása és a repülőtér ezt követő egyórás lezárása miatt gyakorlatilag összeomlott a forgalom, 193 járatot törölni kellett, és többórás késések alakultak ki.

Mivel a Heathrow - a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú légikikötője - 98 százalékot meghaladó kapacitás-kihasználtsággal működik, az ilyen "megcsúszások" mindig rendkívüli forgalmi torlódásokat okoznak, és még szombaton is voltak késések.

A németek zöme azonban szemmel láthatóan megérkezett, és London - a brit bulvársajtó örök csipkelődése ellenére - vendégszerető házigazdának bizonyult. Mi sem bizonyította ezt jobban, mint az, hogy sok belvárosi pub - szinte példátlan módon - áttért német sörök mérésére, és erre az ivók elé kihelyezett, német nyelven írt reklámok hívták fel a Wembleyből kiszorult szurkolók figyelmét.

A londoni metróállomásokon szinte csak a két csapat színeibe öltözött szurkolókat lehetett látni, sokuknál a kupa ezüstpapírral borított hevenyészett másolata volt.

A londoni fogadóirodák Bayern-győzelemre tippelnek. A legnagyobb hálózat, a William Hill szombat délután 6/5-ös odds mellett kínálta játékra a müncheniek diadalát. Ez azt jelenti, hogy aki erre a tétre tett fel 100 fontot, és fogadása bejön, a jutalékok és egyéb járulékok levonása után hozzávetőleg 183 font nyereményre számíthat.

A merészebbek, akik a Dortmund győzelmére fogadtak a cégnél, ezt 7/2-es felkínált nyereményeséllyel játszhatták meg; ez 100 fontos tétre 450 fontos becsült bevételt jelent.

(MTI)