Átúszta a La Manche-csatornát Mányoki Attila

2013. augusztus 21. - 10:31 | Sport

Átúszta a La Manche-csatornát a különleges vízi vállalkozásairól ismert Mányoki Attila, aki beállítva a magyar csúcsot 10 óra és 47 perc alatt teljesítette az angliai Dover és a franciaországi Tardinghen közötti 47,23 kilométeres távot.

Az esztendők óta ultratávokat teljesítő magyar sportember az MTI-hez eljuttatott beszámolójában azt írta, hogy kedden dél körül kezdte az úszást.

"Nagyon erős áramlatban kellett haladnom, de szerencsére napos idő volt és enyhe szél. A viszonylag nyugodt tengeren jó tempóban tudtam haladni. A víz 15 fokos volt, de a francia partokhoz közeledve folyamatosan kezdett emelkedni a hőmérséklete, egészen 17 fokig. Az átúszás alatt a 4. és 6. óra között rettenetesen hideg volt a víz. Ez idő alatt ez jelentette a legnagyobb gondot, annak ellenére, hogy erős tempót úsztam" - fogalmazott Mányoki hozzátéve, hogy az utolsó két órában már teljes sötétségben haladt, rosszak voltak a látási viszonyok, és emiatt háromszor is medúza csípte meg.

Mányoki kiemelte, hogy a 10 óra 47 perces idejével beállította Szlavicsek Gizella 1988-ban elért magyar csúcsát.

A La Manche-próba amúgy az Ocean's Seven elnevezésű, hét állomásból álló nyíltvízi úszósorozat első része. Itt hét csatornát kell meghódítani külső segítség nélkül.

MTI/para