Elnök kerestetik a NOB élére

2013. szeptember 9. - 12:59 | Sport

A három legfontosabb kérdés közül már csak egy maradt nyitva a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Buenos Airesben zajló 125. ülésén, nevezetesen az, hogy ki követi az elnöki poszton a 12 év után leköszönő Jacques Rogge-ot.

Elnök kerestetik a NOB élére

Szombaton eldőlt, hogy a 2020-as nyári játékokat Tokió rendezi. A japán város már az elsőkörös szavazásban is a legtöbb voksot kapta. A második fordulóba rajta kívül "szétlövés" után Isztambul jutott be Madriddal szemben. A döntő szavazás során Tokió 60, míg Isztambul 36 voksot kapott.

Vasárnap arról határozott a tagság, hogy a birkózás kerüljön be - illetve vissza - a 2020-as és ezzel együtt a 2024-es olimpia műsorába 26. sportágként. A másik két pályázó a fallabda, valamint közösen a baseball és a softball volt. A szavazáson a birkózás 49, a baseball/softball 24, a fallabda pedig 22 voksot kapott.

A két szavazás eredménye azt mutatja, hogy a papírforma jött be. Ha ez így lesz kedden is, akkor Thomas Bach, a NOB német alelnöke követi az elnöki pozícióban a távozó Jacques Rogge-ot. Mellette még a Puerto Ricó-i Richard Carriont, a NOB pénzügyi bizottságának vezetőjét és Ng Ser Miangot, Szingapúr korábbi Magyarországra akkreditált utazó nagykövetét, a NOB egy másik alelnökét tartják a győzelemre leginkább esélyesnek a hat jelentkező közül.

Pályázik még a posztra Vu Csing-kuo, a NOB végrehajtó bizottságának tagja, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) tajvani elnöke, Dennis Oswald, a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) első számú vezetője, valamint az olimpiai és világbajnok rúdugró, harmincötszörös világcsúcstartó ukrán Szerhij Bubka, hazája olimpiai bizottságának elnöke, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) alelnöke.

A győzelemhez egyszerű többség - azaz ötven százalék plusz egy szavazat - kell a keddi szavazáson. Amennyiben ezt egyik jelentkező sem szerzi meg az első körben, a legkevesebb voksot kapott pályázó kiesik, majd ez így megy addig, amíg új elnököt sikerül választani.

Az első körös voksolásban az érintett országok - Németország, Ukrajna, Puerto Rico, Szingapúr, Svájc, Tajvan - képviselői nem vehetnek részt. A további fordulókban a kiesett országok NOB-tagjai már szavazhatnak.

A NOB 103 tagja közül 101 van jelen a mostani ülésen. Az elnökválasztás első körében 96-an adhatják le voksukat, így ekkor 49 szavazat kell a győzelemhez..

Az elnökválasztás magyar idő szerint 16 órakor kezdődik, a végeredményt a tervek szerint 17.30-kor jelentik be.

- mti/para -