Bundabotrány a DAC-nál: Nem volt véletlen a gólzápor...

2013. szeptember 12. - 16:44 | Sport

A szlovák rendőrségnek először sikerült korrupcióval profi, élvonalban játszó futballsitákat megvádolna, ráadásul a bundabotrány a cseh focival is kapcsolatban van. A megvádolt aktív focisták mind a dunaszerdahelyi FK DAC 1904-hez köthetők, négy jelenleg is aktív, és három korábbi játékosról van szó - tájékoztatta a sajtót Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány csütörtökön.

Bundabotrány a DAC-nál: Nem volt véletlen a gólzápor...

"Az eddigi fogadási csalások mögött általában magánszemélyek álltak, először sikerült leleplezni egy ilyen bűncselekményeket végrehajtó szervezett csoportot" - nyilatkozta Gašpar.

A bűnszervezetet egy ázsiai személy vezette, aki közvetítők révén szólított meg élvonalbeli focistákat Szlovákiában és Csehországban. A közvetítő egy manipulált mérkőzésért cserébe 2000-től 60 ezer euróig terjedő kenőpénzt ajánlott fel a játékosoknak. A rendőrség látókörébe 19 megbundázott - Szlovákiában és Csehországban lejátszott - mérkőzés került, mindegyik esetben ázsiai online fogadóirodákban tették meg a téteket.

Három személyt vádoltak meg korrupcióval: Ivan Ž.-t, Róbert R.-t és Marián D.-t, ők mindhárman volt futballisták, aktív pályafutásuk során több szlovák, cseh, európai klubnál is megfordultak, volt, aki Ázsiában is játszott.

Kenőpénz elfogadása a vád négy aktív labdarúgó ellen: Michal D., Ivan H., Tomáš H. és Marek B. a dunaszerdahelyi FK DAC 1904 játékosai.

A nevek kezdőbetűi alapján a gyanúsítottak Iván Hodúr (korábbi válogatott játékos), Michal Dian, Tomáš Huber és Marek Božoň.

A rendőrkapitány elmondta: egy gyanúsított együttműködik a rendőrséggel, ezért nincs őrizetben. "Több hónapos vizsgálódás után 6 személyt vettünk őrizetbe, Csehországban is folyamatban volt a nyomozás, ott 12 személyt állítottak elő. A két ország egy speciális osztagot állított fel a bundaügyek kivizsgálására.

"Több olyan személyt is kihallgattunk, akik segíthetnek a bűntények felderítésében. A rendőrségi akció során házkutatásokat tartottunk, ezek során 49 ezer eurónyi készpénzt találtunk különböző címletekben, valamint olyan eszközöket foglaltunk le, melyek a szervezet tagjainak kommunikációját segítették. A birtokunkban lévő információk szerint a fogadási csalásokat szlovák állampolgárok végezték, az ő tevékenységüket tervezték és koordinálták a bűnszervezet magasabb beosztású tagjai" - ismertette az ügy részleteit Tibor Gašpar.

Hogy csinálták?

A bűnözők előre kiválasztottak egy mérkőzést, ami várhatóan szerepelni fog az ázsiai online fogadóirodák kínálatában. A közvetítők megszólították a klub labdarúgóit, akiken keresztül - kenőpénzért cserébe - befolyásolni tudták a mérkőzés eredményét, vagy a rúgott, illetve kapott gólok számát.

A bűnszervezet feltételezett vezetője Ázsiából származik, ő biztosította a kenőpénzt a játékosok lefizetésére. Az ázsiai személynek volt egy szlovákiai közvetítője, ő tárgyalt a már nem aktív labdarúgókkal - ezek a volt focisták szólították meg a jelenleg is aktív, élvonalbeli játékosokat. Velük megbeszélték, hogyan lehetne manipulálni a meccsek eredményét illetve a rúgott gólok számát - mindig a fogadóirodák aktuális kínálata döntött a részletekről.

A nézőtérről jött a jel

A közvetítő az érintett mérkőzéseken a nézőtéren ült. Amennyiben a 15. perc után is ott maradt, teljesíteni kellett az előre megbeszélt csalást, ha a 15. perc után távozott, akkor a focisták belátásuk szerint játszhatták végig a mérkőzést... A sikeresen megbundázott találkozók után a játékosok megkapták a megbeszélt kenőpénzt.

A rendőrség információi szerint a bűnszervezet minimum 210 ezer eurót költött a kenőpénzekre, a fogadások során a szlovákiai sajtó becslése szerint körülbelül 50 ezer eurót nyertek mérkőzésenként. Összesen 19 szlovák és cseh élvonalbeli találkozó került a rendőrség látókörébe.

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány elmondása szerint korrupció esetében 2-től 5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, a kenőpénz elfogadása már súlyosabb büntetést is vonhat maga után, ami 3-tól 8 évig terjedő szabadságvesztést is jelenthet.

„Sokkolta” a DAC vezetőségét a hír!

A DAC 1904 futballklub a Paraméterhez eljuttatott hivatalos nyilatkozatában ad hangot az országos rendőrfőkapitány által közölt információk miatti meglepetésének és felháborodásának.

„Sokkolt bennünket a tény, miszerint klubunk négy játékosa be volt avatva és résztvevője volt ennek az elítélendő cselekménynek” - áll a nyilatkozatban. Amely továbbiakban többször is leszögezi, hogy a klub illetékeseinek "sejtelme sem volt, arról, hogy a klub játékosai részesei egy efféle, fölháborító, erkölcstelen, elítélendő, a szlovák futball egészét megkárosító cselekménynek"...

A nyilatkozat végül hangsúlyozza, a klub illetékesei „együtt kívánnak működni hasonló esetek felderítése során“...


(sita/parameter)